Ιαπωνία: Αύξηση των εξαγωγών

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 05:50
UPD:06:13
EPA/EVERETT KENNEDY BROWN

Με ταχύτερο ρυθμό από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών αυξήθηκαν οι εξαγωγές στην Ιαπωνία συντηρώντας την ανάκαμψη.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 27,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε σήμερα στο Τόκιο ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν σε ποσοστό 23,5%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εξαγωγές μειώθηκαν 1,8%.

Και ενώ οι εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα, η αύξηση του Ιουνίου ήταν η χαμηλότερη του έτους καθώς η ζήτηση από την Κίνα και την Ευρώπη μειώθηκε. Το γιέν άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών έναντι του δολαρίου αυτόν τον μήνα, ωθώντας τους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργού Εμπορίου της χώρας, να προειδοποιήσουν ότι η άνοδος του εθνικού νομίσματος ενδέχεται να βλάψει την οικονομία.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε 7% έναντι του δολαρίου και 11% έναντι του ευρώ τους τρεις τελευταίους μήνες. Στις 10:30 π.μ. στο Τόκιο το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 87,60 ανά δολ. από 87,62 πριν από την ανακοίνωση για τις εξαγωγές. Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1,3% φθάνοντας στις 9.551,32 μονάδες.

Αύξηση 26,1% σημείωσαν τον Ιούνιο οι εισαγωγές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, διατηρώντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 687 δισ. γιέν (7,8 δισ. δολ.), 41,1% υψηλότερα από την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2009, έδειξαν σήμερα τα στοιχεία.

Το ισχυρό εθνικό νόμισμα απειλεί να περιορίσει την αξία των κερδών των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. Η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι τα ετήσια λειτουργικά της κέρδη μειώνονται κατά 30 δισ. γιέν όταν το νόμισμα ισχυροποιείται ένα γιέν έναντι του δολαρίου.

Οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν 22% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας χαμηλότερη αύξηση από την αντίστοιχη του 25,3% τον Μάϊο, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση. Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 21,1%, περισσότερο από την αύξηση του 17,7% τον μήνα που πέρασε. Τέλος, οι ιαπωνικές εξαγωγές στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 9%, περίπου το ήμισυ των εξαγωγών του Μαΐου, οι οποίες είχαν σημειώσει αύξηση 17,4%.

Η Yamaha Motor Co., η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής μοτοσικλετών στον κόσμο, είπε αυτόν τον μήνα ότι οι πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ενδέχεται να μειωθούν στο διπλάσιο των προβλέψεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα