Σε αναζήτηση των χαμένων εσόδων

Νέοι έλεγχοι από την τρόικα
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 11:10
UPD:16:35
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Νέους ελέγχους στην ελληνική οικονομία αρχίζει από σήμερα η τρόικα, οι εμπειρογνώμονες της οποίας αναμένεται να επικεντρωθούν στα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων.

H πρόθεση των ελεγκτών να «σκαλίσουν» τα χρέη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκαλεί έντονη ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», ο κίνδυνος είναι να εντοπιστούν νέα χρέη, πέραν των προβλεπομένων και να προστεθούν στο ήδη υψηλό δημόσιο χρέος, που θα δυσχεράνει την αποκλιμάκωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται επίσης να παρουσιάσει το σχέδιο για την ανάκαμψη των εσόδων στο βΆ εξάμηνο του 2010. Σύμφωνα με τη «Ν», η θέση του ΥΠΟΙΚ είναι δύσκολη καθώς στο πρώτο εξάμηνο τα έσοδα έτρεξαν με ρυθμό 7,2%, όταν ο στόχος είναι 13,7%. Αυτό σημαίνει ότι για να προσεγγιστεί ο στόχος του «μνημονίου» απαιτούνται μηνιαίοι ρυθμοί 15%, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι για να προσεγγιστεί ο φιλόδοξος στόχος του 13,7% απαιτείται υπερδιπλασιασμός του ρυθμού αύξησης των εσόδων στη διάρκεια του β' εξαμήνου του 2010.

Ο νέος έλεγχος από την κοινή ομάδα τεχνοκρατών της Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ ολοκληρώνεται στις 6 Αυγούστου και τα αποτελέσματά του θα κρίνουν την εκταμίευση της β' δόσης από το μηχανισμό στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το πόρισμα της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα μέσα Αυγούστου, στο τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται το πόρισμα του ΔΝΤ και στόχος είναι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου η χώρα μας να έχει εκταμιεύσει τη β' δόση.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα βρεθούν ακόμα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η πρόοδος που υπάρχει όσον αφορά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στην απελευθέρωση των αγορών.

Το πρωί οι απεσταλμένοι ΕΕ – ΔΝΤ έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά.

Την Τετάρτη θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους υπουργούς: Λούκα Κατσέλη, Ανδρέα Λοβέρδο, Δημήτρη Ρέππα, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα, το κλιμάκιο αναμένεται να επισκεφτεί την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΟΔΔΗΧ, την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το ΣΔΟΕ.

Δεν κινδυνεύει η δόση

Η αίσθηση που έχει αποκομίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δεν υφίσταται κίνδυνος μη εκταμίευσης της β' δόσης του δανείου. Η τρόικα θα επανέλθει το φθινόπωρο για νέο «τσεκ άπ» στην ελληνική οικονομία πριν αποφασίσει την εκταμίευση της τρίτης δόσης τον Δεκέμβριο, που είναι επίσης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνεντεύξεις του αναφέρει ότι η δεύτερη δόση του δανείου, στο πλαίσιο του μνημονίου με Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι εξασφαλισμένη, καθώς «οι όροι που τέθηκαν έχουν εκπληρωθεί».

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων το οποίο εξελίσσεται κανονικά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους φορείς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα