Βουλγαρία: Ελαφρύτερο το γραφειοκρατικό φορτίο

Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010 11:31

Τα ανώτατα στελέχη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Βουλγαρίας το 2009 διέθεσαν το 5% του εργάσιμου χρόνου τους για τη διεκπεραίωση δραστηριοτήτων που συνδέονται με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο περί λειτουργίας των επιχειρήσεών τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω δείγματος 318 βιομηχανικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) της Σόφιας, της Φιλιππούπολης, της Βάρνα και του Μπουργκάς. Το 2007 το σχετικό ποσοστό ήταν 10% του συνολικού εργάσιμου χρόνου των ανώτατων στελεχών. Στον κλάδο των ΤΠΕ το σχετικό ποσοστό το 2009 προσέγγισε το 10% του συνόλου.

Τα στελέχη του 50% περίπου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζουν πως υπάρχει ασυνέπεια και χαμηλός βαθμός πρόβλεψης στον τρόπο με τον οποίο τα όργανα της δημόσιας διοίκησης ερμηνεύουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ επιβαρυντικό για το επιχειρείν χαρακτηρίζουν και το καθεστώς επιθεωρήσεων και επιβολής κρατικών προστίμων.

Παράλληλα, τα κυριότερα σημεία του οικονομικού περιβάλλοντος που φαίνεται να «προκαλούν ανησυχία» στις βουλγαρικές επιχειρήσεις εντοπίζονται στους κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού και την πρόβλεψη για την έκδοση αδειών, βεβαιώσεων κ.λπ. Στον κλάδο των ΤΠΕ τα αντίστοιχα σημεία εντοπίζονται στην ασυνέπεια και την αστάθεια των κρατικών πολιτικών που αναφέρονται στον κλάδο και μόλις στην τρίτη θέση οι κανόνες προστασίας του ανταγωνισμού.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα