Γ. Στουρνάρας: Σημαντικό όφελος από την απελευθέρωση των μεταφορών

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2010 17:45

Αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 13% εκτιμά ότι θα επέλθει με την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών ο καθηγητής Οικονομικών, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας.

Όπως ανέφερε επίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το κέρδος από την ευελιξία στην αγορά εργασίας θα είναι άλλες 3,5 μονάδες, ενώ πρόσθεσε ότι ο νέος ασφαλιστικός νόμος περιορίζει τη δαπάνη για συντάξεις στο 15% του ΑΕΠ το 2060, έναντι 24% που θα έφτανε αν δεν λαμβάνονταν μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των αγορών αγαθών και υπηρεσιών και συγκεκριμένα την απελευθέρωση του τομέα των μεταφορών, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα μπορεί να αποφέρει κέρδος 10 μονάδων του ΑΕΠ σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, την επόμενη πενταετία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Γραμματίδης επεσήμανε ότι η απελευθέρωση στους τομείς μεταφορών και ενέργειας πρέπει να είναι πλήρης καθώς, όπως είπε, δεν είναι δυνατόν μικρές μειοψηφίες να πιέζουν για διατήρηση προνομίων.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκπόνηση της μελέτης που έκαναν προεκλογικά το επιμελητήριο, το ΙΟΒΕ και ο οίκος Boston Consulting για το αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι η μελέτη κατέληγε σε 123 συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, από τις οποίες μόνο το 15 - 20% βρίσκονταν στα προεκλογικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ωστόσο, το 60 - 65% των προτάσεων αυτών εφαρμόστηκαν ήδη ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την τρόικα.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι η κατάσταση σήμερα φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να επιτρέπεται εφησυχασμός καθώς ελλοχεύουν, όπως είπε, κίνδυνοι εκτροπής, η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών θα αργήσει να αποκατασταθεί και τα spreads παραμένουν στις 780 μονάδες βάσης παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι ο αφελληνισμός της αγοράς, αλλά ο εκπατρισμός των εγχώριων επιχειρηματικών κεφαλαίων και η φυγή των ξένων επιχειρήσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με εφαρμογή πολιτικής ανοιχτών, ανταγωνιστικών αγορών και ένα σύστημα εταιρικής φορολογίας που λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα της διεθνούς κινητικότητας των κεφαλαίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα