Νέα συνάντηση –την τελευταία- έχουν το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου και οι τρεις επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του μηχανισμού στήριξης.
Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα χρειαστεί να συνυπογράψει το πόρισμα της τρόικας, καθώς δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο, αλλά για επικαιροποίηση και εξειδίκευση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε η χώρα τον περασμένο Μάιο.
Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», τρία προβλήματα στα δημοσιονομικά και πέντε στα διαρθρωτικά μέτρα που προωθεί η χώρα μας στο πλαίσιο του μνημονίου εντοπίζει η τρόικα στην έκθεση προόδου που συνέταξαν το Σαββατοκύριακο οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Σέρβας Ντε Ρόουζ (Ε.Ε.), Πόλ Τόμσεν ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ).
Παρά το γενικό κλίμα ικανοποίησης για την τήρηση του μνημονίου, στην έκθεση διατυπώνονται οι εξής ενστάσεις:
1. Στα δημοσιονομικά ο κύριος προβληματισμός αφορά στην υστέρηση των δημοσίων εσόδων.
2. Στις δαπάνες ο προβληματισμός εντοπίζεται σε καθυστερήσεις για την υιοθέτηση των αλλαγών που θα πρέπει να υιοθετήσουν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας για τη μείωση του κόστους των δαπανών περίθαλψης.
3. Στις επιχορηγούμενες από τον προϋπολογισμό ΔΕΚΟ εντοπίζεται η επιταχυνόμενη επιδείνωση των οικονομικών τους. Στην κατεύθυνση αυτή ζητούν απολύσεις πλεονάζοντος προσωπικού και αλλαγές οργανογραμμάτων.
4. Στις διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίζονται πολύ ανήσυχοι για την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού ο οποίος έφτασε τον Ιούνιο το 5,2%.
5. Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφονται μόνο μικρά και αναποτελεσματικά βήματα.
6. Το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων είναι επίσης θέμα προτεραιότητας για την τρόικα στο οποίο η Ελλάδα θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει σημαντικά.
7. Θα ζητεί επίσης την αυστηρή εποπτεία των ελληνικών τραπεζών.
8. Το κλιμάκιο ζήτησε να επιταχυνθεί η σύνταξη της αναλογιστικής μελέτης για το ασφαλιστικό
9. Μια ένατη προτροπή θα είναι η προτροπή για καλύτερο συντονισμό των υπουργείων στην υλοποίηση των μέτρων του μνημονίου.
Η έκθεση θα αποσταλεί σε Ε.Ε. ΔΝΤ και ΕΚΤ θα αποτελέσει τη βάση για την έγκριση της δεύτερης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία στις 13 Σεπτεμβρίου.
Bloomberg: Περνάει το πρώτο τεστ η Ελλάδα
Στις πρώτες εξετάσεις του, το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει με επιτυχία, εξασφαλίζοντας την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου, μεταδίδει το Bloomberg υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να παγιωθούν τα οφέλη.
«Δρομολογούν τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται», σχολιάζει για την Ελλάδα ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος της Capital Economics Ltd στο Λονδίνο.
«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε λίγο για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική [της ελληνικής οικονομίας], καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται στην πρόβλεψη για επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης το 2012, η οποία ίσως αποδειχθεί αισιόδοξη δεδομένης της κλίμακας της δημοσιονομικής προσαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη».