Τη μαζική αγορά τίτλων εξετάζει η Fed

Τρίτη, 03 Αυγούστου 2010 13:48
EPA/SHAWN THEW

Μια μικρή αλλά σημαντική από συμβολικής πλευράς μεταστροφή εξετάζει το επιτελείο της Fed όσον αφορά στη διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου τίτλων που έχει στην κατοχή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στις 10 Αυγούστου, οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τα ρευστά διαθέσιμα που θα εξασφαλίσει η Fed όταν λήξουν οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις προκειμένου να αγοράσει νέους ενυπόθηκους τίτλους ή γραμμάτια αμερικανικού δημοσίου αντί να αφήσει το χαρτοφυλάκιό της να συρρικνωθεί αισθητά, όπως αναμενόταν ότι θα κάνει μέχρι πρότινος.

Οποιαδήποτε αλλαγή, ωστόσο, στην πολιτική της Fed μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λήξη του τεράστιου προγράμματος αγοράς ομολόγων υποδηλώνει ενίσχυση των ανησυχιών για την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η αγορά περισσότερων τίτλων ήταν μία από τις πολλές προτάσεις που είχε καταθέσει ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, ενώπιον της επιτροπής του κογκρέσου στις 21 Ιουλίου, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να πάρει η κεντρική τράπεζα, εάν χρειαστεί, για την ενίσχυση της οικονομίας.

Το εάν η Fed θα προχωρήσει ή όχι σε μια ανάλογη ενέργεια την ερχόμενη εβδομάδα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας που αναμένεται να δοθούν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα