Σε «υψηλές τάσεις» οι διαπραγματεύσεις για τη ΔΕΗ

Ετοιμοπόλεμη η ΓΕΝΟΠ
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 12:20
UPD:17:24

Νέα ανοιχτή προειδοποίηση στην κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας για πώληση μέρους της ΔΕΗ απηύθυνε η ΓΕΝΟΠ, τη στιγμή που η υπουργός ΠΕΚΑ φέρεται να έχει διαμηνύσει στους κοινοτικούς πως η επίμαχη πρόταση είναι εκτός κυβερνητικής πολιτικής.

Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ εμμένει στη σκληρή της στάση, με το γ.γ. της Ομοσπονδίας Κώστα Κατσαρό να προειδοποιεί εκ νέου για απεργίες διαρκείας και να ξεκαθαρίζει: «Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος».

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ δείχνουν ετοιμοπόλεμοι και διαμηνύουν πως «ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος». Ο κ. Κατσαρός καλεί την κυβέρνηση να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και «να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικας».

«Αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσαρός επαναλαμβάνει ότι η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει χρέος να στηρίξειτα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού και πως ο αγώνας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ.

Ηπιότερες λύσεις ισοδύναμου αποτελέσματος αναζητά η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, δεδομένων των έντονων αντιδράσεων που έχει εγείρει η συζήτηση γύρω από το θέμα, η κυβέρνηση αναζητά μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με αυτό που θα είχε η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την τρόικα σε νέα βάση.

Στην επικαιρότητα πάντα παραμένει το σενάριο της «εικονικής πώλησης» μονάδων, δηλαδή της πώλησης μετά από διαγωνισμό ποσοστού της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ σε τρίτους, προκειμένου στη συνέχεια οι τελευταίοι να την εμπορευτούν.

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις

Πάντως, αντίθετους σε μια ενδεχόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση βρίσκει εκτός από τη ΓΕΝΟΠ και άλλους φορείς.

«Για μια πολύ μεγάλη πρόκληση» κάνει λόγο το ΤΕΕ, αναφερόμενο στην απαίτηση των ευρωπαίων για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της Επιχείρησης.

«Εάν η απαίτηση αυτή αληθεύει», συμπληρώνει, «τότε επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες εκείνων που θέλουν την τρόικα να εξυπηρετεί συμφέροντα μεγάλων ξένων ολιγοπωλιακών επιχειρήσεων, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε άλλους τομείς κοινής ωφέλειας, μείζονος σημασίας για την οικονομική, κοινωνική, ακόμα και εδαφική, συνοχή της χώρας, όπως το νερό, ο σιδηρόδρομος, τα ταχυδρομεία και οι τηλεπικοινωνίες».

Την έντονη αντίθεσή της σε ενδεχόμενη πώληση μέρους της ΔΕΗ εκφράζει και η ΓΣΕΕ με το γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Β. Μπουζούλα να κάνει λόγο για μια «αδίστακτη συμμαχία τρόικας – κυβέρνησης».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπουζούλας υποστηρίζει πως μια τέτοια εξέλιξη «θα διαλύσει τον πυλώνα της ενεργείας, θα πλήξει την εθνική οικονομία και θα μετακυλίσει το όλο κόστος στην αύξηση της Κwh με αποτέλεσμα να την πληρώσει ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος και ο ελληνικός λαός».

Τονίζει ακόμα ότι απάντηση της κυβέρνησης στις κοινοτικές πιέσεις θα πρέπει να είναι «δεν θα πάρουμε». «Δεν πουλάμε τα εθνικά μας προϊόντα σε κερδοσκόπους και αεριτζίδες, δεν μας το επιτρέπει ο πολιτισμός και η ιστορία μας», καταλήγει ο γ.γ. της ΓΣΕΕ.

«Οχι» στην πώληση της ΔΕΗ λέει και ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος παρέχει στήριξη στη ΓΕΝΟΠ.

«Τόσο σαν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ όσο και σαν Δήμαρχος της Αθήνας στηρίζω τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, οι οποίοι παρά τις κάποιες φραστικές υπερβολές που κυρίως αδικούν τους ίδιους, ορθά αναδεικνύουν το πρόβλημα από τώρα, παρά να τρέχουν πίσω από τελεσίδικες αποφάσεις της κυβέρνησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει ακόμα ότι «η σταδιακή και ελεγχόμενη απελευθέρωση ενέργειας που πρέπει να γίνει, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της πατρίδας μας».

«Οι δήμοι της Ελλάδος ως ένας από τους μεγαλύτερους ''πελάτες'' της ΔΕΗ [DEHr.AT] έχουν κάθε λόγο, και θα το κάνουν, να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Κακλαμάνης.

Προστασία του ορυκτού πλούτου θέλει ο ΛΑΟΣ

«Ναι» στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, αλλά με προστασία του ορυκτού πλούτου της χώρας, λέει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, με αφορμή τη συζήτηση γύρω από ενδεχόμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

«Πρέπει ο ορυκτός πλούτος να προστατευθεί και πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι η βασική μας εκκίνηση πριν από κάθε άλλο βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και πρόσθεσε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι ένα θέμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας».

Πάντως, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε ότι όλα πρέπει να γίνουν με προσοχή, διάλογο και όχι αιφνιδιαστικά, γιατί –όπως είπε- θα έχουμε πάλι συγκρούσεις που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα