Ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος

ΙΟΒΕ
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 11:26
UPD:11:27
A- A A+

Ελαφρά βελτίωση για δεύτερο συνεχή μήνα εμφανίζει τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος ανήλθε στις 66,3 μονάδες, από 63,8 μονάδες τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας σημειώνεται μικρή βελτίωση του κλίματος στη Βιομηχανία και στις Υπηρεσίες. Αντίθετα, στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται και οι σχετικοί δείκτες υποχωρούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η βελτίωση είναι μικρή, με το σχετικό δείκτη να παραμένει πολύ κοντά στην ιστορικά χαμηλή επίδοση των δύο προηγούμενων μηνών. Ουσιαστικά οι επιχειρηματικές προσδοκίες έχουν απλώς σταθεροποιηθεί και το κλίμα δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα, με την αίσθηση γενικευμένης δυσαρέσκειας για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας να διατηρείται ισχυρή. Αναλυτικότερα:

στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, με τις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών να παραμένουν αμετάβλητες και τα αποθέματα να αποκλιμακώνονται.

στις Υπηρεσίες, σημειώνεται υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, η οποία αντισταθμίζεται από τις λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης.

στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση, λόγω κυρίως των πολύ αρνητικών εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, οι οποίες και διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους. Τα αποθέματα ωστόσο παρουσιάζουν τάση ρευστοποίησης, ενώ οριακή είναι η βελτίωση στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.

στις Κατασκευές, σημειώνεται επιδείνωση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, η οποία δεν αντισταθμίζεται από την ηπιότερη βελτίωση των προβλέψεων για την απασχόληση του τομέα.

στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, αμβλύνονται οι πολύ αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Η ήδη πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο υποχωρεί ακόμα περισσότερο, ενώ οι προβλέψεις για την ανεργία απλώς δεν επιδεινώνονται από τα πολύ δυσμενή επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους 15 μήνες τουλάχιστον.

Βελτίωση του κλίματος σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινήθηκε ανοδικά τον Ιούλιο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, κατά 1,9 και 2,3 μονάδες αντίστοιχα και διαμορφώθηκε στις 102,2 και 101,3 μονάδες στις δύο ζώνες.

Η βελτίωση του κλίματος τον Ιούλιο, εκπορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των προσδοκιών στην Γερμανία. Σε επίπεδο τομέων, η ανάκαμψη κατά 2 μονάδες του σχετικού δείκτη στη Βιομηχανία τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη συνέβαλε καθοριστικά στη συνολική βελτίωση του κλίματος. Και στις Υπηρεσίες όμως ο δείκτης ανακάμπτει κατά 2 μονάδες σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ενώ έντονη είναι η άνοδος και του δείκτη στο Λιανικό Εμπόριο, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη, κατά 4 μονάδες, και λιγότερο στην ΕΕ, κατά 2 μονάδες.

Στις Κατασκευές, μετά την υποχώρηση του προηγούμενου μήνα, τον Ιούλιο οι προσδοκίες παραμένουν αμετάβλητες και στις δύο ευρωπαϊκές ζώνες. Τέλος, ως προς την Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης κερδίζει έδαφος τον Ιούλιο, ιδιαίτερα στην ΕΕ, όπου αυξάνεται κατά 3 μονάδες, αλλά και στην Ευρωζώνη (+1 μονάδα).

Στις προβλέψεις των Ευρωπαίων καταναλωτών διαφαίνεται πλέον η μεγαλύτερη αισιοδοξία τους για τη γενική οικονομική κατάσταση, ενώ η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της ανεργίας έχει υποχωρήσει σημαντικά, ιδιαίτερα στη Γερμανία, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην άνοδο του δείκτη.

Προτεινόμενα για εσάς