Μεικτή πορεία ακολούθησαν οι ασιατικές μετοχές καθώς τα κέρδη των μετοχών των εταιρειών του real estate περιόρισαν τις απώλειες των καταναλωτικών εταιρειών, μετά την απροσδόκητη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ.
Οι μετοχές της Cheung Kong (Holdings) Ltd. και της θυγατρικής της Hutchison Whampoa Ltd. αναρριχήθηκαν πλέον του 1% στο Χονγκ Κονγκ μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη τους. Οι μετοχές της Hyundai Motor Co., της οποίας η μεγαλύτερη ξένη αγορά είναι η Βόρεια Αμερική και τις Fanuc Ltd. της ιαπωνικής κατασκευάστριας ρομπότ που πραγματοποιεί το 18% των εσόδων στη Βόρεια Αμερική, σημείωσαν απώλειες τουλάχιστον 1,1%.
Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,1% φθάνοντας στις 121,65 μονάδες στις 11:14 π.μ. στο Τόκιο έχοντας ταλαντευθεί μεταξύ κερδών και απωλειών τρεις φορές. Αυτήν την εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε άνοδο 2,1%, ενώ από τα υψηλότερα επίπεδα του έτους στα οποία αναρριχήθηκε στις 15 Απριλίου έχει υποχωρήσει 5,8% εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό των τιμών ακινήτων θα επηρεάσουν αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 0,3% εν μέσω ανησυχιών ότι ανατίμηση του γιέν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου θα βλάψει την αξία των ιαπωνικών εξαγωγών.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσαν απώλειες 0,2%. Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,2% και στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.
Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 0,1% μετά τα στοιχεία για την ανεργία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και η οποία αυξήθηκε κατά 479.000 ανέργους.
Το αμερικανικό νόμισμα όδευε να κλείσει την εβδομάδα με απώλειες έναντι των 15 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα μετά το σχόλιο του Νομπελίστα οικονομολόγου Joseph E. Stiglitz σε χθεσινή του συνέντευξη στο Σύδνεϋ ότι η αμερικανική ανάκαμψη είναι «αναιμική» και πρότεινε δεύτερο πακέτο μέτρων με καλύτερο σχεδιασμό.
Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3183 ανά δολάριο από 1,3189, μετά την αναρρίχησή του στο 1,3262 στις 3 Αυγούστου και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 113,27 γιέν από 113,20 γιέν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το σιτάρι άγγιξε τα 8,245 δολ. ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο τα ου 2008. Το κύμα καύσωνα στη Ρωσία και ο υγρός καιρός στο Καζακστάν, την Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και οι πλημμύρες στον Καναδά κατέστρεψαν καλλιέργειες και ώθησαν υψηλότερα τις τιμές του δημητριακού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου έως 94% από τις 9 Ιουνίου. Τώρα η ξηρασία στη Ρωσία απειλεί τη συγκομιδή σταριού και καταστρέφει τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, πατάτας και καλαμποκιού.