Το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που, διερχόμενος από τη Βαλτική, θα συνδέσει το ρωσικό δίκτυο με αυτά της δυτικής Ευρώπης έδωσε το διοκητικό συμβούλιο του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom.
«Η διεύθυνση (της εταιρείας) πήρε την απόφαση να υλοποιήσει το πρόγραμμα του Βορειοευρωπαϊκού αγωγού φυσικού αερίου», ο οποίος θα διατρέξει το βυθό της Βαλτικής, «και θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο τον θύλακο του Καλίνιγκραντ, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, ενώ προβλέπονται παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου και στη Βρετανία», υπογραμμίζει η σημερινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Gazprom.
Οι πρώτες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου αναμένονται το 2007, ενώ ο αγωγός θα λειτουργήσει πλήρως το 2009.
Το πολυδάπανο πρόγραμμα κατασκευής προέβλεπε αρχικά την προμήθευση της γερμανικής αγοράς με 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη δυτική Σιβηρία μέσω της Φιλανδίας και του βυθού της Βαλτικής.
Αναλυτές, όπως ο Σεργκέϊ Γκλάζερ της Alpha Securities στο Λονδίνο, τονίζουν ότι από τεχνικής απόψεως το εν λόγω πρόγραμμα δεν παρουσιάζει δυσκολίες καθώς η Gazprom απέκτησε τη σχετική τεχνογνωσία με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream που, διατρέχοντας το βυθό της Μαύρης Θάλασσας, προμηθεύει την τουρκική αγορά με ρωσικό φυσικό αέριο.
Το εν λογω πρόγραμμα εδώ και καιρό θεωρείτο ως το διαπραγματευτικό χαρτί της Ρωσίας στις συνομιλίες της με Ουκρανία, Λευκορωσία και Πολωνία για να επιτύχει καλύτερους όρους για τη μεταφορά τράνζιτ ρωσικού φυσικού αερίου μέσω υπαρχόντων δικτύων αγωγών.
Επανειλημμένα στο παρελθόν, η Gazprom είχε κατηγορήσει την Ουκρανία ότι κλέβει ρωσικό φυσικό αέριο ενώ το χρέος του Κίεβου στη ρωσική εταιρία ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. δολάρια.
Η λύση που αναζήτησε η Gazprom, κατασκευάζοντας το 1999 τον αγωγό Γιαμάλ-Ευρώπη από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η Gazprom προγραμμάτιζε σημαντική αύξηση της παραγωγής της μέχρι το 2005 αλλά η αποτυχία συμφωνίας με τη Πολωνία, πέρυσι, σε μία σειρά θεμάτων και η διαμάχη με τη Λευκορωσία περιέπλεξαν την κατάσταση.
Η κορυφαία, παγκοσμίως, εταιρεία φυσικού αερίου προμηθεύει το ένα τέταρτο των εισαγόμενων στην Ευρώπη ποσοτήτων φυσικού αερίου, περίπου 130 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, κυρίως μέσω Ουκρανίας.