ΒΙΤ: Η ανεργία απειλεί να δημιουργήσει μια «χαμένη γενεά»

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 01:01

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΒΙΤ) για την απασχόληση των νέων.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΒΙΤ) για την απασχόληση των νέων. Όπως αναφέρει, η ανεργία που πλήττει τους νέους κινδυνεύει να δημιουργήσει μια «χαμένη γενεά».

Σύμφωνα με το ΒΙΤ, η «γενεά» αυτή νέων θα βγει στην αγορά εργασίας, αλλά θα έχει χάσει κάθε ελπίδα να βρει μία εργασία που θα της εξασφαλίζει τα προς το ζην.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η ανεργία στους νέους είχε φθάσει σε ιστορικά επίπεδα, με 81 εκατ. νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών να στερούνται απασχόλησης.

«Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στο 2010», επισημαίνει το ΒΙΤ στην έκθεσή του για την ανεργία των νέων.

Ο δείκτης ανεργίας των νέων ξεπέρασε το 11,9% το 2007 και το 13% το 2009. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά στο 13,1% και να υποχωρήσει στο 12,7% το 2011, σύμφωνα το BIT.

Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», αναφέρει η Σάρα Έλντερ, συνυπογράφουσα στην έρευνα του Γραφείου.

Το 2008, περίπου 152 εκατ. νέοι, ή το 28% του ενεργού πληθυσμού στην ηλικιακή αυτή κατηγορία, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονται και κερδίζουν λιγότερα από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Περίπου το 45% της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, ιδιαίτερα στην Κεντρική, την Ανατολική και Νότια Ευρώπη (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ισπανία).

Η ΒΙΤ καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα