Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 05:32
A- A A+

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, διευρύνοντας τις απώλειες των μετοχών παγκοσμίως, ενώ ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα και το γιέν διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου, αποτέλεσμα της ανησυχίας ότι η παγκόσμια ανάκαμψη κλονίζεται τονώνοντας τη ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,1% φθάνοντας στις 117,57 μονάδες στις 10:12 π.μ. στο Τόκιο. Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων. Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 2,8% στη Νέα Υόρκη, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 16 Ιουλίου, και ο MSCI World Index είχε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιούνιο.

Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 3,8% εν μέσω εκθέσεων που έδειξαν χαμηλότερη ανάπτυξη των κινεζικών εισαγωγών και της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ και οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία αυξήθηκαν με χαμηλότερο των προβλέψεων ρυθμό. Στις 7 Αυγούστου οι οικονομικοί αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ιαπωνία.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 1,7%. Ο ιαπωνικός δείκτης έχει υποχωρήσει 19,2% από τα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών στα οποία αναρριχήθηκε στις 5 Απριλίου.

Το γιέν ανατιμήθηκε έως τα 84,73 έναντι του δολαρίου χθες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1995. Εναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 109,24 σήμερα στο Τόκιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα πλέον του ενός μηνός. Το ισχυρό γιέν περιορίζει την αξία των εσόδων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό, όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Ανοδικά κινήθηκαν τα ομόλογα καθώς οι χθεσινές απώλειες των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών μετοχών ώθησαν τους επενδυτές σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις. Η απόδοση των ομολόγων διάρκειας 30 ετών υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 3,91% στις 9:13 π.μ. στο Τόκιο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Σεπτεμβρίου βυθίστηκε 2,8% χθες στη Νέα Υόρκη, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 28 Ιουλίου. Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 1,7%, σημειώνοντας απώλειες για δεύτερη ημέρα.

Προτεινόμενα για εσάς