Τρίτη ημέρα απωλειών για το αργό

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 05:54

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη καθώς τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν περισσότερο από τις προβλέψεις, τονώνοντας τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάπτυξη υστερεί στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού πετρελαίου στον κόσμο.

Χθες το πετρέλαιο σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα αποθέματα της βενζίνης και των διϋλισμένων καυσίμων αυξήθηκαν περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Επίσης πτωτικά κινήθηκε το αργό μετά την απροσδόκητη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ τον Ιούνιο και τη χαμηλότερη αύξηση σε 11 μήνες της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησε έως 80 σεντς, ποσοστό 15, φθάνοντας στα 77,22 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nyemex) και διαπραγματεύθηκε στα 77,33 δολ. στις 9:31 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 2,23 δολ., ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 78,02 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 28 Ιουλίου. Τις τρεις τελευταίες ημέρες τα συμβόλαια του αργού έχουν υποχωρήσει 5,1%.

Αύξηση κατά 409.000 βαρέλια σημείωσαν τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης φθάνοντας στα 223,4 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε – έβδομη συνεχόμενη άνοδος – σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, αναρριχήθηκαν 3,46 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 173,1 εκατ., και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1983.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιούνιο φθάνοντας στα 49,4 δισ. δολ., ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εμπορίου. Αυτά ήταν τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία αναρριχήθηκε το έλλειμμα από τον Οκτώβριο του 2008, καθώς οι εισαγωγές των καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας από έτος σε έτος συρρικνώθηκε στο 13,4% τον Ιούλιο, ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Τον Ιούνιο η παραγωγή αυξήθηκε 13,7%. Τον Ιούλιο η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2009.

Στις 10 Αυγούστου η Federal Reserve ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της οικονομίας είπε ότι άρχισε να συρρικνώνεται.

Απώλειες 2,8% σημείωσε χθες στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 16 Ιουλίου όταν ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, φθάνοντας στις 1.089,47 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) υποχώρησε 2,5% κλείνοντας στις 10.378,83 μονάδες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές διευρύνοντας τις απώλειες που σημείωσαν χθες τα Χρηματιστήριο σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις ανησυχίες που έσπειραν τα σχέδια της Federal Reserve των ΗΠΑ για την τόνωση της οικονομίας. Στις 9:25 π.μ. στο Τόκιο ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 1,1% φθάνοντας στις 117,64 μονάδες. Φέτος ο περιφερειακός δείκτης έχει σημειώσει απώλειες 2,4%.

Τα αμερικανικά διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 88,1% της δυναμικότητάς τους, κατά 3,1% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας. Οι προμήθειες του αργού μειώθηκαν 2,99 εκατ. βαρέλια στα 355 εκατομμύρια.

Το μπρεντ για παράδοση Σεπτεμβρίου υποχώρησε έως 78 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 76,86 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου στις 9:20 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,96 δολ., ποσοστό 2,5%, κλείνοντας στα 77,64 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα