Μείωση AEΠ κατά 3,5% το β' τρίμηνο

-1,5% σε τριμηνιαία βάση
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 12:21
UPD:19:09

Μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 και κατά 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρουσίασε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το β' τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το α' τρίμηνο του 2010 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 2,3%, με αποτέλεσμα η μείωση στο εξάμηνο να διαμορφώνεται στο 2,9%.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση (3,4% και 1,1% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., στη μείωση του ΑΕΠ συνέβαλαν η πτώση των επενδύσεων και η σημαντική μείωση της δημόσιας κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, αναφέρει η στατιστική Αρχή, η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο αντιστάθμισε εν μέρει το αποτέλεσμα των προαναφερόμενων συντελεστών.

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. επισημαίνεται ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2010 έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συναλλαγών της Γενικής Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα όπως αναφέρεται, να διακόπτεται η συνέχεια της σειράς των στοιχείων μεταξύ των τριμήνων των ετών 2009 και 2010.

Το γεγονός αυτό, σημειώνεται, επηρεάζει τη συγκρισιμότητα των στοιχείων και επομένως ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μεταξύ των τριμήνων των δύο ετών θα πρέπει να χρησιμοποιείται με επιφύλαξη, ενώ τονίζεται ότι το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέχρι το τέλος του έτους με την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009.

ΝΔ: Η ύφεση βαθαίνει απαιτείται αλλαγή πορείας

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπερβαίνουν και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών και αποτελούν τις μεγαλύτερες μειώσεις από τότε που ξεκίνησε η κρίση, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, η κατανάλωση μειώνεται, η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώνεται, η οικοδομική δραστηριότητα ελαχιστοποιείται, η ανεργία διογκώνεται, τα δημόσια έσοδα καταρρέουν, οι δημόσιες επενδύσεις εκμηδενίζονται, ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη, η ύφεση βαθαίνει», παρατήρησε και τόνισε πως απαιτείται αλλαγή πορείας. «Χρειάζεται άλλος, εναλλακτικός, δρόμος. Ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, και όχι ο μονόδρομος του Μνημονίου ή ο "τέταρτος δρόμος" του Πρωθυπουργού του Μνημονίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Oι θυσίες του λαού θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν

«Τόσο η συνεχιζόμενη μείωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, παρά τα αλλεπάλληλα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και τον πακτωλό δισεκατομμυρίων που διοχετεύτηκε προς τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες, όσο και οι διεθνείς εξελίξεις με την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και βαθειά, ότι η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και ότι οι θυσίες του λαού θα συνεχισθούν και θα κλιμακωθούν, αν δεν ξεδιπλωθεί η λαϊκή αντεπίθεση», σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μνημόνιο μετατρέπει τη χώρα σε έρημο

Το μνημόνιο μετατρέπει τη χώρα σε οικονομική, παραγωγική, κοινωνική και εργασιακή έρημο, δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας και τα στοιχεία για τη μείωση του ΑΕΠ.

«Η χώρα βιώνει μια μεγάλη τραγωδία με την ελληνική οικονομία να έχει εισέλθει στη μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο ύφεση και τον αριθμό των ανέργων να καλπάζει προς το ένα εκατομμύριο» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ζήτησε «οι μεγάλοι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων να ξαναδώσουν ελπίδα στον τόπο, ακυρώνοντας το μνημόνιο για ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης του τόπου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα