Εκτίναξη της ανεργίας στο 12% το Μάιο

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 12:41
UPD:16:11

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.

Στο 12% εκτινάχθηκε το Μάιο το ποσοστό ανεργίας, από 8,5% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία το Μάιο του 2010 ανήλθε σε 12%, έναντι 8,5% το Μάιο 2009 και 11,9% τον Απρίλιο 2010.

Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.431.326 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 602.185 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.267.994 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 122.672 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (μείωση 2,7%) ενώ αυξήθηκαν κατά 18.380 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,4%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 181.784 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2009 (αύξηση 43,2%) και κατά 5.206 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2010 (αύξηση 0,9%).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Eurostat, το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 10% τον Μάιο και τον Ιούνιο.

ΝΔ: Αποκαλύπτεται η πραγματική διάσταση της ανεργίας

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκαλύπτουν την πραγματική διάσταση της «εφιαλτικής» αύξησης της ανεργίας στη χώρα μας, υπογράμμισε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ Ιωάννης Βρούτσης.

Όπως επισημαίνει, τα στοιχεία για την ανεργία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση, παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες της, είναι αδύναμη και ανήμπορη να αναχαιτίσει τη δυσμενή αυτή εξέλιξη, ενώ επιβεβαιώνουν την ανάγκη επείγουσας υιοθέτησης των προτάσεων της ΝΔ για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής..

Καταλήγοντας, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι «η αύξηση της ανεργίας κατά 42,3% μέσα σε ένα χρόνο σε συνδυασμό με την απουσία πολιτικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη, προμηνύει τη γιγάντωση του "κοινωνικού καύσωνα" τους επόμενους μήνες».

«Ο πρωθυπουργός του Μνημονίου ανακαλύπτει και 4ο δρόμο για την οικονομία. Και αυτός οδηγεί στα λουκέτα και την ανεργία! Τα πειράματά του για 4ο ή 5ο δρόμο να τα κάνει στο ΠΑΣΟΚ, όχι σε βάρος του ελληνικού λαού», σχολίασε από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Βασιλική Τζότζολα, υποστηρίζοντας πως μόνη λύση για ανάκαμψη είναι η πρόταση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μνημόνιο υπεύθυνο για την αύξηση της ανεργίας

Στο μνημόνιο κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ και στα αντικοινωνικά, όπως αναφέρει, μέτρα που πάρθηκαν σε εφαρμογή του αποδίδει την αύξηση της ανεργίας ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, «η μείωση των μισθών και των συντάξεων, η συρρίκνωση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων και οι νέοι φόροι, κυρίως η αύξηση του ΦΠΑ, οδηγούν σε μείωση της ζήτησης, σε ύφεση, σε κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας, σε κλείσιμο πολλών μικρών επιχειρήσεων και σε δραματική αύξηση της ανεργίας».

Χαρακτηρίζει ακόμη καθαρή επικοινωνιακή φούσκα την εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για χρηματοδότηση ανέργων για να δημιουργήσουν «κοινωνικές εταιρείες».

Ο κ. Στρατούλης κατηγορεί τον υπουργό Εργασίας ότι «δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να την αποκρύβει για όσο διάστημα διαρκέσει η επιδότηση αυτού του προγράμματος. Θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την εκχώρηση και ιδιωτικοποίηση στοιχειωδών υποχρεώσεων του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης για άσκηση κοινωνικών πολιτικών. Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει μία νέα γενιά "ψευδοεργαζόμενων" ορισμένου χρόνου, που θα στερούνται βασικών εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Καταλήγοντας δε τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ομιλεί για "κοινωνική οικονομία", όταν με τις πολιτικές της έχει οδηγήσει την πραγματική οικονομία σε καθίζηση, την παραγωγική υποδομή της χώρας σε διάλυση και την κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα