Σαφάρι ελέγχων σε οκτώ νομούς για τις τιμές των καυσίμων

Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010 17:41

¶μεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όπου παρατηρούνται φαινόμενα υπερβολικών τιμών στα καύσιμα, αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης στελεχών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου υπό το Γ.Γ. Στέφανο Κομνηνό.

Όπως διαπιστώθηκε, σε ορισμένους νομούς σημειώνονται παραβάσεις. Συγκεκριμένα, στους νομούς Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Σάμου, Κέρκυρας, Χίου, Φωκίδας και Ρεθύμνου, καταγράφεται σοβαρή απόκλιση της ελάχιστης τιμής πώλησης των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη ελάχιστη τιμή του συνόλου της χώρας.

Απεστάλη μάλιστα σχετικό έγγραφο προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοίκησης, με το οποίο ζητείται επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ζητείται ακόμη από τις Νομαρχίες να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους μέσω της συνεχούς παρουσίας των αγορανομικών οργάνων στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειάς τους, για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη και εφαρμογής του συνόλου των υποχρεώσεων των πρατηριούχων που απορρέουν από τις ισχύουσες Α.Δ. και Αποφάσεις.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν:

α) Στην υποχρέωση των πρατηριούχων να έχουν αναρτημένη πινακίδα με τις τιμές πώλησης του κάθε είδους καυσίμου που πωλούν κατά μονάδα μέτρησης (λίτρο) ανεξάρτητα από την αναγραφή των τιμών επί των αντλιών.

β) Στη σειρά και τον ενιαίο τρόπο αναγραφής στην αναρτημένη πινακίδα των υγρών καυσίμων που εμπορεύονται και

γ) Στην υποχρεωτική ανάρτηση των τιμών στο Παρατηρητήριο Καυσίμων.

Σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι, οι πρατηριούχοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους που προβλέπονται από τις ισχύουσες Α.Δ. και Αποφάσεις, τότε οι ανωτέρω Υπηρεσίες θα κινούν τη διαδικασία επιβολής στους φορείς των επιχειρήσεων των νομίμων κυρώσεων.

Οι Νομαρχίες καλούνται, τέλος, να γνωστοποίησουν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα διενεργήσουν εντός τεσσάρων ημερών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα