Ανέκαμψαν οι ιαπωνικές μετοχές

Ώθηση από τον κλάδο των τραπεζών
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2002 10:13

ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο χάρη στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών.

Ο Nikkei έκλεισε στις 8.459,62 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,13%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 8.533,01 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 830,82 μονάδες καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 1,68%. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο παραπάνω δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 1984.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές των τραπεζών μετά από δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σχεδιάζουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη μείωση του εργατικού τους δυναμικού στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση του κόστους. Θετικό αντίκτυπο είχαν επίσης μία σειρά καθησυχαστικών δηλώσεων σχετικά με την πορεία του κλάδου.

Η μετοχή της Mizuho Holdings, της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο από πλευράς ενεργητικού, ενισχύθηκε κατά 10,33% και διαμορφώθηκε στα 110.000 γιεν. Η μετοχή της UFJ Holdings έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 2,26%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν και οι μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών επωφελούμενες από τη σημαντική εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/20/261212.htm . Η μετοχή της Sony σημείωσε άνοδο κατά 1,18%. Ανάλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota και Sony.

Μεγαλύτερη άνοδο (4,8%) σημείωσε ο τίτλος της Nintendo. Η εν λόγω εταιρεία παρουσίασε χθες νέα συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλλουν στην τηλεόρασή τους ηλεκτρονικά παιχνίδια της σειράς GameBoy μέσω της κονσόλας GameCube. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Nintendo -εταιρείας γνωστής από τα παιχνίδια «Mario» και «Pokemon»- η νέα συσκευή μπορεί να συνδεθεί στη βάση του GameCube, προσφέροντας τη δυνατότητα προβολής στην τηλεόραση λογισμικού παιχνιδιών για τα συστήματα GameBoy, GameBoy Color και GameBoy Advance.

Αντιθέτως, με απώλειες (2,78%) έκλεισε η μετοχή της Sega, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο εξάμηνο τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν κατά 20,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 2,7%, στα 95,14 δισεκ. γιεν.

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε σήμερα στη χρηματιστηριακή αγορά του Τόκιο, οι αναλυτές κάνουν λόγο για τεχνική αντίδραση και εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης επικαλούμενοι τις έντονες ανησυχίες για το μέλλον των ιαπωνικών τραπεζών και για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας στην ετήσια έκθεσή του για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας εκτιμά πως η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου (μετά την αμερικανική) θα συρρικνωθεί ή θα σημειώσει μηδενική ανάπτυξη φέτος και ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει αργός την επόμενη διετία http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/20/261207.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα