Επιστρέφει στο ταμπλό η General Motors

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2010 09:38
UPD:09:46

Αίτηση δημόσιας εγγραφής κατέθεσε χθες η General Motors, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την αποπληρωμή της οικονομικής βοήθειας που έχει λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναφέρει ότι σχεδιάζει εισαγωγή των μετοχών της στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Τορόντο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη χρεοκοπία της GM, το 2009, οι μετοχές της διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέσω του IPO – το οποίο αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία – η GM εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει έως 20 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να πωλήσει περίπου το 20% των 304 εκατ. μετοχών που διατηρεί στην εταιρεία, μειώνοντας το ποσοστό ελέγχου κάτω από το 50%.

Η επιστροφή της GM στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν ζήτημα χρόνου από τότε που ο αμερικανικός όμιλος άρχισε να απομακρύνεται από το πρόγραμμα εξυγίανσης με τη βοήθεια κεφαλαίων της αμερικανικής κυβέρνησης και να προσελκύει το ενδιαφέρον επενδυτών από τον ιδιωτικό τομέα.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας και στο Χρηματιστήριο του Τορόντο αντικατοπτρίζει το ρόλο που διαδραμάτισε η κυβέρνηση του Καναδά και οι αρχές του Οντάριο ως εταίροι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών στις προσπάθειες να σώσουν την GM από το χείλος της χρεοκοπίας.

Η αίτηση για το IPO κατατέθηκε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση κερδών ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο – των μεγαλύτερων σε διάστημα εξαετίας.

Η διάθεση των μετοχών αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα