«Καμία αύξηση του ΦΠΑ το 2010»

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010 18:23
UPD:21:32

Τη διαβεβαίωση πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα ούτε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ το 2010 έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

«Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων για το 2010. Δεν υπάρχει θέμα νέων μέτρων και νέου μνημονίου. Υπάρχει ένα μνημόνιο το οποίο επικαιροποιείται. Υπάρχουν μέτρα και αποφάσεις οι οποίες είναι δρομολογημένες» σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα μίλησε για σενάρια καταστροφολογίας η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και κάθε άλλο παρά ως παροχή υπηρεσίας προς τους Έλληνες πολίτες μπορεί να εκληφθεί.

Ερωτηθείς για τις μετατάξεις προϊόντων στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ, υπογράμμισε πως το μέτρο αυτό είναι δρομολογημένο για το 2011, επισημαίνοντας πως είναι δεδομένο ότι μέσα στο 2010 δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ.

Αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων, επέμενε πως σε αυτή την υστέρηση δεν έχει υπολογιστεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009, δεν έχει υπολογιστεί η είσπραξη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και ένα μεγάλο μέρος των προστίμων τα οποία επιβάλλονται για φορολογικούς λόγους, «σε τέτοιο βαθμό ώστε υπολογίζουμε ως κυβέρνηση ότι εάν στο τέλος μιλάμε για υστέρηση των εσόδων αυτή θα είναι τόσο μικρή η οποία θα αντικατασταθεί στο οικονομικό και αναπτυξιακό της ισοζύγιο με άλλου είδους αναπτυξιακά έργα, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουμε πρόβλημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στο Κανάλι 1. Τόνισε πως δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα, ενώ ερωτηθείς για τις μετατάξεις στους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ απάντησε: «Στο προσχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε τις 4 του Οκτώβρη και βέβαια και αργότερα στο κείμενο του προϋπολογισμού θα υπάρχουν οι προτάσεις για το ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες των αγαθών και των υπηρεσιών που θα πάνε στον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η εφαρμογή τους όμως θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι σ' αυτή την αξιολόγηση θα λάβουμε υπόψη μας τι σημαίνει για την οικονομία, τι σημαίνει για συγκεκριμένους κλάδους, τι σημαίνει για τους πολίτες, τι σημαίνει για τον πληθωρισμό η όποια επιλογή και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια θα αποφασίσουμε, τι ακριβώς θα μετατάξουμε στον υψηλότερο συντελεστή και ποια μέτρα ισοδύναμα θα φέρουμε έτσι ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες σε έσοδα που υπάρχουν».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα