«Συναγερμός» για τα έσοδα

Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με στελέχη του ΥΠΟΙΚ
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 09:22
UPD:09:50

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα από το ΦΠΑ ανήλθαν μόλις σε 240 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού, ενώ από τους ΕΦΚ καυσίμων έχουν εισπραχθεί 480 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.480 εκατ. ευρώ.

Eυρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των γενικών και ειδικών γραμματέων αλλά και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων συγκαλεί σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αφενός για να εξεταστούν τα αίτια της απογοητευτικής πορείας των εσόδων, αφετέρου δε να αναζητηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας έως το τέλος του έτους.

Όπως γράφει η «Ναυτεμπορική», οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχουν τεθεί σε «συναγερμό» από τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου έπειτα από το «ναυάγιο» των εσόδων του επταμήνου και την υστέρηση που καταγράφεται κυρίως από τις «πηγές» του ΦΠΑ και των ΕΦΚ.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα από το ΦΠΑ ανήλθαν μόλις σε 240 εκατ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του προϋπολογισμού, ενώ από τους ΕΦΚ καυσίμων έχουν εισπραχθεί 480 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.480 εκατ. ευρώ και από τους ΕΦΚ τσιγάρων μόλις 250 εκατ. ευρώ από 1.130 εκατ. ευρώ που είναι ο αρχικός στόχος.

Τα στελέχη του υπουργείου αναγνωρίζουν βέβαια ότι οι αυξήσεις των φόρων, αλλά και οι μειώσεις που έχουν υποστεί στα εισοδήματά τους οι εργαζόμενοι αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» για τους οικογενειακούς προϋπολογισμός και έχουν ως φυσικό επακόλουθο το «πάγωμα» της αγοράς, αφού η μείωση της κατανάλωσης οδηγεί αναπόφευκτα στην πτώση του τζίρου των καταστημάτων και ως εκ τούτου στη μείωση των εισπράξεων.

Όπως σημειώνει η «Ναυτεμπορική», στο όλο «σκηνικό» θα πρέπει να προστεθεί το επιβαρυντικό γεγονός ότι αρκετές ΔΟΥ παραμένουν μέχρι σήμερα «ακέφαλες», είτε γιατί δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί προϊστάμενοι είτε γιατί οι υφιστάμενοι περιμένουν την αντικατάστασή τους και τελούν σε πλήρη «αδράνεια».

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάντως, το οποίο γνωρίζει φυσικά πολύ καλά τα «τρωτά» σημεία του συστήματος και θα επιχειρήσει σύντομα να λύσει τα «κακώς κείμενα», βλέποντας ότι τα χρονικά περιθώρια για την ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού στενεύουν επικίνδυνα θα ζητήσει να μπουν στο «φουλ οι μηχανές», ενώ θα καταστήσει σαφές ότι μοναδική προτεραιότητα είναι η επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Για το λόγο, άλλωστε, αυτό οι εντολές που θα δοθούν θα είναι συγκεκριμένες, καθώς δεν επιτρέπονται νέες αποκλίσεις, οι οποίες φυσικά αναπόφευκτα θα φέρουν τον Οκτώβριο την «κόκκινη» κάρτα από την τρόικα και φυσικά ακόμη πιο κοντά ένα νέο «πακέτο» φορολογικών μέτρων.

Προϋπολογισμός του 2011

Κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ θα τεθεί επί τάπητος και η κατάρτιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2011, το προσχέδιο του οποίου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, προκειμένου, αφού έχει εγκριθεί από την τρόικα που θα βρίσκεται και πάλι στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου, να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου (4/10/2010).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα