«Σε θερινή νάρκη τα ελληνικά ομόλογα»

Δημοσίευμα της FAZ
Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 09:35

«Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι εδώ και δύο μήνες σταθερές. Πριν από μερικούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της ευρωκρίσης, αλλά από το τέλος Ιουνίου έπεσαν σε ένα είδος θερινής νάρκης» επισημαίνεται σε άρθρο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

A- A A+

Η στασιμότητα των ελληνικών ομολόγων και η διατήρηση του spread σε υψηλά επίπεδα, παρά τις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας, αποτελεί ένα παράδοξο φαινόμενο που έχει απασχολήσει το γερμανικό Τύπο.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» με τίτλο «Τα πιο ήρεμα ομόλογα στην αγορά», αναλύεται η κίνηση ή μάλλον η στασιμότητα των ελληνικών ομολόγων: «Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα είναι εδώ και δύο μήνες σταθερές. Πριν από μερικούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα ήταν στο επίκεντρο της ευρωκρίσης, αλλά από το τέλος Ιουνίου έπεσαν σε ένα είδος θερινής νάρκης», επισημαίνεται στο σχετικό άρθρο.

Αποδόσεις

«Η σταθερότητα στις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων που είναι ήδη στην αγορά φαίνεται μάλλον παράδοξη, αν σκεφθούμε τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές και επιπλέον τις βαθιές αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Ομως ήταν αναμενόμενο, διότι η Ελλάδα μετά το ευρωπακέτο οικονομικής στήριξης δεν χρειάζεται να εκδώσει και να τοποθετήσει κρατικά ομόλογα στις αγορές μέχρι το τέλος του 2013. Έτσι αρκετοί επενδυτές κρατούν για την ώρα τα ελληνικά ομόλογα εν αναμονή των αποτελεσμάτων του πακέτου εξυγίανσης που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση».

Οι περικοπές

Στο άρθρο με τίτλο «η Αθήνα υποφέρει από τις περικοπές», η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρει ότι «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ενθουσιασμένες για την άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τους Έλληνες, οι οποίοι όχι μόνον δεν πανηγυρίζουν, αλλά από το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών.

Στα χαρτιά λειτουργούν τέλεια οι αλλαγές και τα ελλείμματα μειώνονται. Το λιανεμπόριο όμως υποφέρει. Οι καταστηματάρχες παραπονούνται ότι με τις περικοπές στους μισθούς και τις αυξήσεις στη φορολογία οι καταναλωτές δεν κάνουν αγορές, είναι συγκρατημένοι».

Προτεινόμενα για εσάς