ΥΠΟΙΚ: Μικρότερη του 4% η ύφεση

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 12:23
UPD:18:34

«Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους.

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη απΆ ό,τι αρχικά αναμενόταν προέβη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για μείωση του ΑΕΠ φέτος σε ποσοστό χαμηλότερο του 4%.

«Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η οποία όμως είναι ηπιότερη απΆ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η χρονιά θα κλείσει πιθανότατα με μια επίδοση καλύτερη από την πρόβλεψη για ύφεση 4%», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ από το βήμα της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αναγέννηση της Ελλάδας

Aκούστε την ομιλία του Γ. Παπακωνσταντίνου

«Σίγουρα θα χαθούν θέσεις εργασίας στην προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια οικονομία που δεν θα στηρίζεται σε πήλινα πόδια, αρχίζουμε, όμως, να βλέπουμε φως στο τούνελ, ύστερα από μήνες απόλυτης μαυρίλας για τις προοπτικές της χώρας. Η εικόνα αλλάζει» συνέχισε, ενώ επανέλαβε πως δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους. «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους», τόνισε.

Καταθέτοντας τροπολογία για την εξαγγελθείσα αύξηση κατά 25 δισ. ευρώ των κονδυλίων για την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, υπογράμμισε πως στόχος των κρατικών εγγυήσεων είναι η εξασφάλιση επαρκούς πιστωτικής επέκτασης.

«Η ρευστότητα αυτή θα δοθεί με ένα προαπαιτούμενο, την κατάθεση συγκεκριμένων σχεδίων πιστωτικής επέκτασης από κάθε τράπεζα χωριστά. Μόνο έτσι θα δοθούν τα χρήματα αυτά στις ελληνικές τράπεζες», ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι «τα χρήματα αυτά πρέπει και θα πάνε στην πραγματική οικονομία και στην πιστωτική επέκταση, θα πάνε στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά». «Αυτός είναι ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για έναν ισχυρό δημόσιο πυλώνα στον τραπεζικό κλάδο.

Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, σημείωσε: «Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα κείμενο μνημονίου το όποιο θα επικαιροποιείται... όπως γίνεται με την εξειδίκευση για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ».

Όσον αφορά στην υπαγωγή προϊόντων σε υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως για παράδειγμα την μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%.

«Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία», είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Η τροπολογία του υπουργού Οικονομικών υπερψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία, με αρκετά σαρκαστικές ωστόσο τις βολές του εκπροσώπου της για την «ανακολουθία» της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ: Ο Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε τις δηλώσεις της νυν υπουργού Οικονομίας το 2008, κατά τις οποίες, «ο ρόλος στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες» και αναρωτήθηκε «ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σας οδηγούν στην πράγματι σωστή απόφαση, όταν δεν έχετε εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που τότε αξιώνατε από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Σχολιάζοντας, κατά τα άλλα, την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απΆ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρωτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ,η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε», απάντησε ο Χρήστος Παπουτσής για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ.

«Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι Τράπεζες!» σχολίασε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ).

«Ποιος όμως θα ορίσει τα κριτήρια αυτά, αν όχι ένας δημόσιος χώρος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μια Βουλή; Πραγματική οικονομία δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά που συνθλίβονται και εξαφανίζονται; Και δεν πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός για το πού δόθηκαν τα προηγούμενα 28 δισ.;», πρόσθεσε.

Περαιτέρω διευκρινίσεις παρείχε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη η οποία ανέφερε πως «η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η κα Κατσέλη παρέπεμψε περαιτέρω σε μελλοντική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας την διαμαρτυρία του ¶δωνι Γεωργιάδη (ΛΑΟΣ), ο οποίος τόνισε πως μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. Από κει και πέρα, «εδώ οι Τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ("για να μην πω κάτι άλλο επειδή είμαστε στη Βουλή") τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια - κι σεις μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις Τράπεζες και την κοινωνία, προβλέποντας «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».

Η τροπολογία για τις τράπεζες υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, με βολές όμως του εκπροσώπου της για ανακολουθία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Κώστας Τζαβάρας υπενθύμισε τις δηλώσεις της νυν υπουργού Οικονομίας το 2008, κατά τις οποίες, «ο ρόλος στήριξης της πραγματικής οικονομίας ανήκει στο κράτος και όχι στις Τράπεζες» και αναρωτήθηκε «ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σας οδηγούν στην πράγματι σωστή απόφαση, όταν δεν έχετε εξασφαλίσει τα προαπαιτούμενα που τότε αξιώνατε από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Σχολιάζοντας, κατά τα άλλα, την παρέμβαση του υπουργού, ο κ. Τζαβάρας παρατήρησε πως «η ανευθυνότητά σας, μας έχει βυθίσει ανάμεσα στα άλλα στη σημερινή δεινή κατάσταση: Πώς μπορεί να εξηγηθεί ότι μετά το κόψιμο των εισοδημάτων, τη μείωση της κατανάλωσης και το στέγνωμα της αγοράς, έχουμε αύξηση του πληθωρισμού; Είστε άραγε ευχαριστημένος απΆ αυτό το αποτέλεσμα; Το έχετε εντάξει στο χρονοδιάγραμμα για να σώσετε τον τόπο από την κρίση;», ρωτησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αντιδρώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής πέρασε στην αντεπίθεση: «Εκείνοι που συκοφάντησαν και δυσφήμισαν τη χώρα, εκείνοι που κυβέρνησαν με ψέματα και που οδήγησαν την οικονομία σε χρεοκοπία και τον λαό σε αδιέξοδα, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ,η κυβέρνηση Καραμανλή. Μην το ξεχνάτε».

Ο υπουργός Οικονομικών δέχθηκε τα πυρά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «Ποια είναι αυτή η περίφημη πραγματική οικονομία για την οποία μιλάει ο κος υπουργός; Ποιος κρίνει ποια είναι η πραγματική οικονομία; Οι τράπεζες. Ποιος όμως θα ορίσει τα κριτήρια αυτά, αν όχι ένας δημόσιος χώρος, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, μια Βουλή; Πραγματική οικονομία δεν είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά που συνθλίβονται και εξαφανίζονται; Και δεν πρέπει πρώτα να υπάρξει ένας απολογισμός για το πού δόθηκαν τα προηγούμενα 28 δισ.;» σημείωσε ο κ. Θοδωρής Δρίτσας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παρεμβαίνοντας η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη ανέφερε πως «η πρότασή μας ήταν πως έπρεπε να είχε συσταθεί ένα ταμείο, ώστε όταν δίνονται ενισχύσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες θα κατέβαλαν αντίστοιχης αξίας δάνεια προς την πραγματική οικονομία. Αυτό το ταμείο, λόγω της κρίσης, δεν έχει μπορέσει ακόμα να συσταθεί. Είμαστε στην τελική ευθεία για την σύστασή του. Αυτή τη στιγμή όμως, ως απόρροια της κρίσης και της υποβάθμισης των ελληνικών ομολόγων, οι ίδιες οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δανειοδότησης ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Η κ. Κατσέλη παρέπεμψε περαιτέρω σε μελλοντική συζήτηση που θα διεξαχθεί σχετικά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προκαλώντας την διαμαρτυρία του ¶δωνι Γεωργιάδη από το ΛΑΟΣ. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, μια τέτοια συζήτηση θα έπρεπε να είχε προηγηθεί του νομοθετήματος. Από κει και πέρα, «εδώ οι τράπεζες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια ("για να μην πω κάτι άλλο επειδή είμαστε στη Βουλή") τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να παραχωρήσουν δάνεια - κι σεις μας λέτε πως θα τις ελέγξετε για 25 δισ; Ε, λοιπόν, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.

Από πλευράς ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της κυβέρνησης απέναντι στις τράπεζες και την κοινωνία. Προέβλεψε μάλιστα «κλιμάκωση της επίθεσης εναντίον των εργαζομένων από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο, δεν αποσκοπεί μονάχα στην αντιμετώπιση της δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά στην εξασφάλιση για τους κεφαλαιοκράτες, ενός φτηνού εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο της επίθεσης αυτής εντάσσονται και τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το χτύπημα των επικουρικών, η νέα φορολογική επιδρομή με την μετάταξη εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα