Στα ύψη το spread του δεκαετούς

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010 14:54
UPD:15:26

Σημαντική άνοδο σημειώνει και σήμερα η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του αντίστοιχου γερμανικού, καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική ανάκαμψη στρέφουν τους επενδυτές στην ασφάλεια που προσφέρουν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά την υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας από την Standard & Poor's.

«H περιφέρεια πλήττεται, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα επηρεάζονται», σχολίασε διαπραγματευτής ομολόγων. «Αλλά είναι δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα, στην ελληνική αγορά δεν έχουμε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.

Στις 14:46 (ώρα Ελλάδος), το spread του δεκαετούς ομολόγου ενισχυόταν στις 952,3 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, έχοντας επιστρέψει χθες στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την υπογραφή του μνημονίου.

Οι δυσοίωνες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν επίσης σε μεγάλη πτώση μετοχές, μέταλλα και πετρέλαιο την Τρίτη, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ετών έναντι του γιεν και το δολάριο σε χαμηλό 15 ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Η απροθυμία των επενδυτών για τοποθετήσεις σε περισσότερο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού και η στροφή τους προς τα γερμανικά ομόλογα συνέβαλαν στην υποχώρηση της απόδοσης των δεκαετών και τριακονταετών τίτλων περισσότερο από δέκα μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στο 2,125% και 2,768% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα