Εκτός διαγωνισμού για τα κοιτάσματα στη Γροιλανδία η ΒΡ

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010 09:03

Η BP δεν θα διεκδικήσει άδεια εξερεύνησης και εκμετάλλευσης πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Γροιλανδία, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η BP ακύρωσε σχέδια για άντληση πετρελαίου από μεγάλο βάθος στην Αρκτική -όπου αναμένεται να συρρεύσουν οι περισσότερες εταιρείες του τομέα τα επόμενα χρόνια- υπό το φόβο ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε «πολιτική τρέλα» μετά τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού.

«Δεν συμμετέχουμε στο γύρο της υποβολής προσφορών», δήλωσε εκπρόσωπος της ΒΡ χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η απόφαση της BP έγινε γνωστή αφού η σκωτσέζικη εταιρεία εξερεύνησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων Cairn Energy γνωστοποίησε ότι ανακάλυψε φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας κι ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι υδρογονάνθρακες στην περιοχή.

Η είδηση αναμένεται να προκαλέσει νέο πετρελαϊκό πυρετό, αλλά εγείρει ανησυχίες και σε οργανώσεις προάσπισης του περιβάλλοντος για την περιοχή, όπου ζουν μπλε φάλαινες, πολικές αρκούδες και φώκιες.

Μέλη της Greenpeace ταξίδεψαν στη Γροιλανδία για να πιέσουν την Cairn Energy να σταματήσει την δραστηριότητά της στην περιοχή.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, η υπηρεσία ορυκτών και πετρελαίου στην Γροιλανδία ανέφερε ότι τα ονόματα των εταιρειών που θα κερδίσουν τον διαγωνισμό για την εξερεύνηση των κοιτασμάτων, θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση της χώρας όσο και η BP συμφώνησαν πως δεν θα ήταν καλή ιδέα να αναμιχθεί η εταιρεία.

Όπως εξάλλου επισημάνθηκε, με την Greenpeace να καταδιώκει ήδη την Cairn, μία εταιρεία «με άσπιλο ιστορικό ασφάλειας», όλοι αντιλήφθηκαν «ότι θα προκαλούσε πολιτική τρέλα να δοθεί το πράσινο φως στη BP».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα