Οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για τις τράπεζες

Επελέγησαν οι Deutsche Bank, HSBC και Lazard
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010 14:00
UPD:18:39

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα γνωμοδοτήσουν για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Οι Deutsche Bank AG London Branch, HSBC BANK PLC και Lazard Freres SAS θα είναι οι σύμβουλοι του Δημοσίου για την αξιολόγηση των στρατηγικών επιλογών και την αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι ανέθεσε στις ανωτέρω εταιρείες «το έργο του προσδιορισμού και της αξιολόγησης των στρατηγικών επιλογών του Δημοσίου, της αποτίμησης των συμμετοχών του Δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα και της αξιολόγησης των συνεπειών των διαφορετικών επιλογών στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαιτέρως από την άποψη της αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής ευστάθειας».

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διαφυλάξει τη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και να προωθήσει τη στρατηγική του αναδιάρθρωση.

Σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι σύμβουλοι θα έχουν διττή αποστολή. Αφενός να γνωμοδοτήσουν τόσο για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της ΑΤΕbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όσο και για την πρόταση της ΑΤΕbank να συγχωνευθεί με το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Αφετέρου θα εκπονήσουν μελέτη για μια γενικότερη αναδιάρθρωση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος, με αιχμή τις τράπεζες που ελέγχει ευθέως ή εμμέσως το Δημόσιο.

Το πρώτο σκέλος του έργου των συμβούλων εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η αναφορά του μνημονίου στις τράπεζες

Όπως τονίζεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τη μελέτη των συμβούλων και στη συνέχεια θα λάβει αποφάσεις για τις τραπεζικές οντότητες δημοσίου ενδιαφέροντος.

Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των στρατηγικών μελετών και των οικονομικών ελέγχων (due diligence) των τραπεζών, η κυβέρνηση θα διατυπώσει ένα πρόγραμμα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Ειδικά για την ΑΤΕbank και σε συνέχεια των αποτελεσμάτων των δοκιμών κοπώσεως του Ιουλίου 2010, τονίζεται ότι η τράπεζα η οποία δεν πέρασε τη δοκιμή του CEBS, θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενδιάμεση αναδιάρθρωσή της υπό την αυξημένη εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπάρχει δέσμευση για κρατική υποστήριξη στην τράπεζα αυτή ώστε να διασφαλίσει ότι είναι συνεπής προς τις απαιτήσεις για την υλοποίηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης και της συμμόρφωσης με την καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση της 1ης Οκτωβρίου 2010.

H κυβέρνηση θα καταστήσει διαθέσιμη μία σε βάθος ανάλυση πάνω στις στρατηγικές επιλογές για τον τραπεζικό τομέα, καθώς και ένα προκαταρκτικό οικονομικό έλεγχο (due diligence) για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος έχει σημαντικό ποσοστό συμμετοχής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Βάζουν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»

Για «μέγα σκάνδαλο και αποθέωση της υποκρισίας» κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, με αφορμή την επιλογή των συμβούλων.

Ο κ. Λαφαζάνης εξαπολύει μύδρους κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι «αυτού του είδους οι επιλογές, οι οποίες επιπροσθέτως έγιναν με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες και αυθαίρετους αποκλεισμούς, σύμφωνα με καταγγελίες και του ΣΜΕΧΑ, θυμίζουν αυτόν που "έβαλε το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα"».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σκανδαλώδεις κυβερνητικές αναθέσεις στο διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και μάλιστα με αυτές τις αυθαίρετες διαδικασίες, πέραν από το δυσβάστακτο κόστος τους για τον ελληνικό λαό, προδιαγράφουν λίγο - πολύ τις τελικές επιλογές της κυβέρνησης για περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας συμμετοχής που έχει απομείνει στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ)».

Ο κ. Λαφαζάνης επαναλαμβάνει τέλος τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ως μέρος μιας νέας χρηματοπιστωτικής στρατηγικής με αποκλειστικά αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα