Δεσμεύσεις για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010 09:32
UPD:10:11

Οι νέες εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσουν επαρκή παροχή δανείων από την ΕΚΤ/Ευρωσύστημα προς τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία, καθώς και για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες περαιτέρω αναταραχές στην αγορά.

Τη δέσμευσή τους να αυξήσουν τη χορήγηση δανείων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέσω της ρευστότητας που θα αντλήσουν από το πρόσφατα αυξημένο κατά 25 δισ. ευρώ «πακέτο» εγγυήσεων του δημοσίου εξέφρασαν οι διοικήσεις των πέντε μεγαλύτερων εμπορικών τραπεζών κατά τη συνάντηση που είχαν χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Μιλώντας χθες το πρωί στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για την αύξηση των εγγυήσεων του δημοσίου για νέα δάνεια προς τις τράπεζες ύψους 25 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι εγγυήσεις θα λάβει όποια τράπεζα αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα δώσει δάνεια.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν», όλοι οι παριστάμενοι στη συνάντηση έμειναν σύμφωνοι με τους όρους που έθεσε ο υπουργός. Συγκεκριμένα οι τραπεζίτες παραδέχθηκαν ότι όποιος κάνει χρήση των εγγυήσεων του δημοσίου θα πρέπει να καταθέσει και ένα σχέδιο αύξησης της πιστωτικής επέκτασης όπως ζητεί και το ΥΠΟΙΚ, προκειμένου μέρος της ρευστότητας που θα αντληθεί να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

Επίσης, συμφώνησαν και ως προς τη σταδιακή απελευθέρωση των εγγυήσεων το πακέτο το οποίων έχει φτάσει πλέον τα 55 δισ. ευρώ, αλλά και τους περιοδικούς ελέγχους των σχεδίων πιστωτικής επέκτασης που θα καταθέσουν όπως επίσης ζητεί το ΥΠΟΙΚ.

Αναφορά στις δύσκολες συνθήκες ρευστότητας κάνει, εξάλλου, και το επικαιροποιημένο μνημόνιο για την ελληνική οικονομία, το οποίο διαπιστώνει πάντως μείωση της αστάθειας στις αγορές. Για τις νέες εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ, τονίζεται πως «θα εξασφαλίσουν επαρκή παροχή δανείων από την ΕΚΤ/Ευρωσύστημα προς τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία, καθώς και για να αντεπεξέλθουν σε ενδεχόμενες περαιτέρω αναταραχές στην αγορά».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν επίσης η πορεία υλοποίησης του μνημονίου μετά και τις τελευταίες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και η μεταφορά της εποπτείας της αγοράς των ασφαλιστικών εταιρειών από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδας με βάση σχετικό νόμο που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ και ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τη «Ν», ο διοικητής της ΤτΕ ζήτησε από όλους την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε η μετάβαση της εποπτείας που θα ξεκινήσει από την 1η Δεκεμβρίου (τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση του νόμου) να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα ούτε για την ΤτΕ ούτε και για τις ασφαλιστικές εταιρείες

Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Προβόπουλο παρόντες ήταν ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Απόστολος Ταμβακάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δημήτρης Ματζούνης, ο διευθύνων σύμβουλος και ο μη εκτελεστικός πρόεδρος της EFG Eurobank Ergasias, κ. Νίκος Νανόπουλος και Τίμος Χριστοδούλου, ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, και ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΤΕ, Θόδωρος Πανταλάκης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα