Βουλγαρία: Ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 10:20

Η τιμή του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη Βουλγαρία τον Ιούλιο ενισχύθηκε κατά 4,5 μονάδες σε σχέση με τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η βελτίωση του δείκτη τροφοδοτήθηκε τόσο από τα αστικά (+3,9 μονάδες) όσο και από τα αγροτικά νοικοκυριά (+6,1).

Οι εκτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την εξέλιξη της γενικής οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, καθώς και οι προσδοκίες τους σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξής στους αμέσως επόμενους 12 μήνες ήταν τον Ιούλιο λιγότερο αρνητικές σε σχέση με τον Απρίλιο. Λιγότερο απαισιόδοξες ήταν επίσης τόσο οι εκτιμήσεις των καταναλωτών αναφορικά με τις μεταβολές της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους τελευταίους 12 μήνες όσο και οι προσδοκίες τους για τη μελλοντική τους κατάσταση στους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο, η γενική εκτίμηση των όρων που είναι αναγκαίοι για την πραγματοποίηση αποταμιεύσεων στην παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να διαμορφώνεται σε μη ευνοϊκά επίπεδα, παρά τη σχετική θετική μεταβολή που καταγράφεται στα αστικά νοικοκυριά. Έτσι, στους αμέσως επόμενους 12 μήνες προβλέπεται βελτίωση, έστω και οριακή, των όρων αποταμίευσης.

Η πλειονότητα των καταναλωτών εκτιμά πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν (με πιο ήπιους, ωστόσο, ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν), ενώ παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις σχετικά με την αύξηση της ανεργίας στους επόμενους 12 μήνες (αύξηση με επιβραδυνόμενους ρυθμούς).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα