ΠΓΔΜ: Επιχειρηματική συγκυρία στις κατασκευές

Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2010 10:23

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της επιχειρηματικής συγκυρίας στις κατασκευές που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία της ΠΓΜΔ η γενική κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 είναι περισσότερο ικανοποιητική σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αλλά παραμένει μη ικανοποιητική σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις εκτιμήσεις των στελεχών αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των εγχώριων κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η πλειονότητα των στελεχών του κλάδου εκτιμά πως το επίπεδο των παραγγελιών προς τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ περισσότερο αισιόδοξες είναι και οι προσδοκίες τους αναφορικά με τις προοπτικές αύξησης της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο. Επίσης, παρά τη βελτίωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα του παραγωγικού εξοπλισμού που διαθέτουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, αυτός παραμένει σε μη ικανοποιητικά επίπεδα. Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα στελέχη του κλάδου προσδοκούν αύξηση των παραγγελιών και υποχώρηση των τιμών πώλησης.

Οι κυριότεροι παράγοντες που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου (όπως αυτοί αποτυπώνονται στις σχετικές απαντήσεις των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα) εντοπίζονται στις εξής κατευθύνσεις: χαμηλή ζήτηση (24,7%), αύξηση των δαπανών για την προμήθεια υλικών (17,6%), αύξηση των δαπανών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα (κυρίως για την καταβολή τόκων, 12,1%) και έλλειψη εξοπλισμού (11,2%).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα