Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 05:33
UPD:05:46

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας τον MSCI Asia-Pacific Index στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων, καθώς η ταχύτερη των προβλέψεων αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, τόνωσε την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης των αμερικανικών μετοχών.

Οι μετοχές της Canon Inc., της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών, η οποία εισπράττει το 28% των εσόδων της στην Αμερική, σημείωσαν άνοδο 1,4% μετά τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management. Οι μετοχές της Sony Corp., της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών που πραγματοποιεί το 20% των πωλήσεών της στην Ευρώπη, αναρριχήθηκαν 1,7% μετά την υποχώρηση του γιέν έναντι του ευρώ. Ανοδο 1% σημείωσαν οι μετοχές της BHP Billiton Ltd., της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 1% φθάνοντας στις 119,19 μονάδες στις 11:16 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Αυγούστου. Ο περιφερειακός δείκτης υποχώρησε 2,2% τον περασμένο μήνα, τα μέγιστα από την πτώση του Μαΐου σε ποσοστό 9,8%, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες ότι το ισχυρότερο γιέν θα βλάψει την οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας, την οποία οδηγούν οι εξαγωγές, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ κλονίζεται.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng και στην Ταϊβάν ο Taiex, όλοι σημείωσαν άνοδο υψηλότερη του 1%. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,4% και στην Αυστραλία, άνοδο 0,9% σημείωσε ο δείκτης S&P/ASX 200 Index.

Χθες στις ΗΠΑ ο Futures on the Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 3%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 7 Ιουλίου, μετά την ανακοίνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ, ο οποίος αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών μηνών του 56,3 τον Ιούλιο. Ο δείκτης πάνω από το 50 καταδεικνύει ανάπτυξη.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών, καθώς το γιέν υποχώρησε έναντι του ευρώ. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έως τα 108,62 έναντι του ευρώ σήμερα από 107,28 που ήταν κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο. Εναντι του δολαρίου το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στα 84,67 από 84,37 χθες. Το αδύναμο γιέν τονώνει τα έσοδα των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου και του χαλκού, ισχυροποιήθηκε χθες 2,3%. Τα συμβόλαια του χαλκού για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME σημείωσαν άνοδο έως 0,5% και διαπραγματεύθηκαν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε χθες στη Νέα Υόρκη άνοδο 2,8%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 2 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα