Κοντά στα 74 δολ. το αργό

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 06:00

Κοντά στα 74 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο μετά τη μεγαλύτερη άνοδο που σημείωσε σε χρονικό διάστημα ενός μηνός καθώς αυξήθηκε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ και στην Κίνα, τις δύο μεγαλύτερες χώρες κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, σημειώνοντας τον Αύγουστο μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση.

Τα συμβόλαια του καυσίμου σημείωσαν χθες άνοδο 2,8% και οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν από τις μεγαλύτερες απώλειες που σημείωσαν σε εννέα χρόνια τον Αύγουστο, μετά την ανακοίνωση του Institute for Supply Management ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής αυξήθηκε στο 56,3 από 55,5 τον Ιούλιο. Οι τιμές του καυσίμου κινήθηκαν ανοδικά παρά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι οι προμήθειες αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα περίπου τρεις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Το αργό για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 73,89 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:01 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια του αργού σημείωσαν άνοδο 1,99 δολ. φθάνοντας στα 73,91 δολ. η ουγγιά, τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 2 Αυγούστου. Το καύσιμο από την έναρξη του έτους έχει υποχωρήσει 6,9%.

Στην Κίνα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Αύγουστο σηματοδοτώντας την σταθεροποίηση της συρρίκνωσης. Ο PMI αυξήθηκε στο 51,7 από το 51,2.

Τα αμερικανικά αποθέματα αυξήθηκαν 3,43 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 361,7 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα αποθέματα της βενζίνης μειώθηκαν 212.000 βαρέλια φθάνοντας στα 225,4 εκατ. βαρέλια. Τα αποθέματα των διϋλισμένων καυσίμων, κατηγορία που περιλαμβάνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντήζελ, υποχώρησαν 739.000 βαρέλια φθάνοντας στα 175,2 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση των αποθεμάτων σε χρονικό διάστημα 14 εβδομάδων.

Τα αμερικανικά διϋλιστήρια λειτούργησαν με το 87% της δυναμικότητάς τους, κατά 0,7% χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο.

Το μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 76,18 δολ. το βαρέλι, 17 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το μπρεντ σημείωσε άνοδο 2,3% φθάνοντας στα 76,35 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα