Ευρωζώνη: Στο 1% η αύξηση του ΑΕΠ

Το β' τρίμηνο
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 12:00
UPD:13:09

Με ρυθμό 1%, τον ταχύτερο σε διάστημα άνω των τριών ετών, «έτρεξε» η οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ-27 κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Με ρυθμό 1%, τον ταχύτερο σε διάστημα άνω των τριών ετών, «έτρεξε» η οικονομία της Ευρωζώνης και της ΕΕ-27 κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3%.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 1,9% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ-27, έναντι 0,8% και 0,7% που είχε διαμορφωθεί, αντίστοιχα, το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου τροφοδότησε η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, αναφέρει στην έκθεσή της η κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας όσον αφορά στην τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ. Τα στοιχεία για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από 1,7% που ήταν προηγουμένως.

Ισχυρά ήταν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στη Γερμανία, ενώ η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βρέθηκε σε ύφεση ήταν η Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,5% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο -3,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την Ιρλανδία.

Αύξηση 0,2% στις τιμές παραγωγού

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της η Eurostat αναφέρει ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο και κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η ετήσια άνοδος είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται από τον Οκτώβριο του 2008.

Τον Ιούνιο τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 0,3% και 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα