Σερβία: Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με το ΔΝΤ

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 12:05

«Οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν πως η δυναμική της ανάπτυξης ενισχύθηκε στο δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο η απασχόληση συνέχισε να μειώνεται. Προσδοκούμε ακόμα πως το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2010 και κατά 3% το 2011».

Τα παραπάνω δήλωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο κ. Albert Jaeger, επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που επισκέφτηκε τη Σερβία προκειμένου να πραγματοποιήσει την πέμπτη αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας στα πλαίσια της συμφωνίας τύπου stand-by που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

«Το πρόγραμμα εκτελείται ικανοποιητικά: όλοι οι ποσοτικοί στόχοι για τα τέλη Ιουνίου έχουν επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένου και του στόχου που αναφέρεται στο δημοσιονομικό έλλειμμα. Για το 2010 συμφωνήθηκε η διατήρηση του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 4,75% του ΑΕΠ και η διατήρηση του παγώματος σε μισθούς και συντάξεις του δημόσιου τομέα … Για το 2011 συμφωνήθηκε η διατήρηση του στόχου περί δημοσιονομικού ελλείμματος ύψους 4% του ΑΕΠ. Αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις η πρώτη εξαμηνιαία προσαρμογή τους στο δείκτη τιμών καταναλωτή θα γίνει νωρίτερα ή τον Ιανουάριο αντί τον Απρίλιο», επεσήμανε ο κ. Jaeger.

«Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επικεντρωμένη στον πληθωρισμό. Εξαιτίας της φτωχής θερινής σοδειάς και των υψηλότερων τιμών στα τρόφιμα, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι αυξημένοι. Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη μετατόπιση προς το αυστηρότερο της κεντρικής τράπεζας της Σερβίας αξιολογείται ως κατάλληλη. Οι τράπεζες αλλοδαπής ιδιοκτησίας έχουν διατηρήσει γενικά το βαθμό έκθεσής τους στη Σερβία, η οποία αποδείχθηκε σημαντική για την επιτυχή σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού τομέα», καταλήγει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Βalkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα