«Πράξεις και όχι λόγια» για το εμπόριο ζητεί η ΕΣΕΕ

Υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 13:39

Η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για συνθήκες ασφυξίας στην αγορά λόγω της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης, καθώς και για υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας λόγω της κρατικής γραφειοκρατίας.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα που διαμορφώνεται στο εμπόριο η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), σε υπόμνημά της προς τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των επαφών του με τους κοινωνικούς εταίρους εν όψει της ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για συνθήκες ασφυξίας στην αγορά λόγω της αυξανόμενης ύφεσης και της φορολογικής πίεσης, καθώς και για υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας λόγω της κρατικής γραφειοκρατίας.

«Το ελληνικό εμπόριο λύγισε. Πρέπει να στηριχτεί για να ξανασταθεί στα πόδια του ώστε να βαδίσει προς το δρόμο της ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε ενέργειες και όχι εξαγγελίες, πράξεις και όχι λόγια, λύσεις και όχι σχέδια, ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον και όχι απαισιοδοξία και αβεβαιότητα», αναφέρεται στο υπόμνημα.

«Για την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας δεν ευθύνονται οι ΜμΕ, αλλά η δυσλειτουργική κρατική γραφειοκρατία και αυτοί που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό», τονίζει η Συνομοσπονδία και συνεχίζει:

«Ο δρόμος για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν περνάει από συγκέντρωση της επιχειρηματικότητας στις πολυεθνικές και η λύση δεν βρίσκεται στον αφελληνισμό και αφανισμό της μικρής και μεσαίας επιχείρησης».

Προκειμένου, τέλος, να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, η ΕΣΕΕ καταθέτει σειρά προτάσεων, όπως:

- Η ευελιξία στην εφαρμογή του Μνημονίου με ζητούμενο την ανάδειξη μίας δυναμικής και εύρωστης αναπτυξιακής προοπτικής.

- Η συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τις Τράπεζες.

- Η κατάρτιση Νομοσχεδίου «σκούπα» για άμεση ρύθμιση φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών εκκρεμοτήτων των ΜΜεπιχειρήσεων.

- Η επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με την ενεργοποίηση του αλληλόχρεου λογαριασμού ΙΚΑ /ΟΑΕΔ.

- Η ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου ως καταλύτη του νέου προτύπου ανάπτυξης, μέσω στήριξης της συνοχής στα κέντρα των πόλεων, ενίσχυσης της εξωστρέφειας, καθιέρωση της χώρας μας ως διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα