Merit: Ενδεικτικά της οικονομίας τα αποτελέσματα εξαμήνου

Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2010 13:43

Οι ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ που εμφάνισαν οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει η Merit ΧΑΕΠΕΥ.

Σε σημερινό σχόλιό της, η χρηματιστηριακή τονίζει ότι τα καθαρά κέρδη € 3,1 δισ. που παρουσίασαν οι 263 εισηγμένες, των οποίων τα στοιχεία επεξεργάστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, μετατράπηκαν σε ζημιές € 1,36 δισ. στο εξάμηνο που έληξε στις 30/6/2010.

Όπως σημειώνει, στο 2ο τρίμηνο του 2010 η ζημιές των εισηγμένων έφτασαν το € 1 δισ. περίπου, όσο ήταν και στο 4ο τρίμηνο του 2009 (€ 1,1 δισ.) και μαζί με το 4ο τρίμηνο του 2008 ήταν τα μόνα ζημιογόνα τρίμηνα από το 2002 μέχρι σήμερα.

Παρόλο που στο αρνητικό αυτό αποτέλεσμα έπαιξαν ρόλο κάποια γεγονότα όπως ο εξορθολογισμός των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, η νέα έκτακτη εισφορά προς το κράτος και οι λογιστικές ζημιές της MIG, «η συνολική εικόνα είναι πολύ αρνητική και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την τρέχουσα εικόνα της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζει η Merit.

Παρατηρεί, εξάλλου, ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν μπόρεσε να αποτελέσει ένα θετικό καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο για τον μήνα Αύγουστο, με το Γενικό Δείκτη να χάνει το 7,5% της αξίας του, μετά από το μήνα Ιούλιο όπου έκλεισε με σημαντική άνοδο 17,27%.

Τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι τα εξής:

-Η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,8% περίπου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών λόγω του ειδικού φόρου που επιβλήθηκε στα καύσιμα και δευτερευόντως λόγω του κλάδου των μετάλλων. Χωρίς τις εταιρείες πετρελαιοειδών ο τζίρος θα εμφανιζόταν οριακά μειωμένος. Αντίθετα μεγάλη είναι η μείωση των πωλήσεων στους κλάδους του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου και των κατασκευαστικών εταιρειών.

-Η έκτακτη εισφορά που υπολογίζεται σε €580 εκατ. περίπου επηρέασε αρκετά τα αποτελέσματα του εξαμήνου. Η διατήρηση αυτής της φορολόγησης δίνει ένα επιπλέον αντικίνητρο στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να εμφανίσουν υψηλά κέρδη.

-Εξαιρουμένων των λογιστικών ζημιών της MIG που ανήλθαν σε € 1,16 δισ., το αρνητικό αποτέλεσμα του εξαμήνου μετριάζεται.

-Ο κλάδος που πρωταγωνίστησε αρνητικά σε επίπεδο κερδών είναι αυτός των τραπεζών. Οι συνολικές ζημιές μετά φόρων των τραπεζών ανέρχονται σε € 500 εκατ. σε αντίθεση με τα € 1.203,78 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2009. Οι ζημιές αυτές οφείλονται σε κυρίως στις επισφάλειες που αυξήθηκαν κατά 37% και έφτασαν τα € 3,3 δισ. και δευτερευόντως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 15%, στις ζημιές από αποτίμηση ομολόγων και στην έκτακτη εισφορά.

-Πολύ άσχημα ήταν επίσης τα αποτελέσματα στον κλάδο των κατασκευών, απεικονίζοντας τη μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα και την απουσία μεγάλων δημόσιων έργων. Τα κέρδη ύψους € 133,75 εκατ. στο εξάμηνο του 2009 μετατράπηκαν σε ζημιές € 35,95 εκατ. φέτος με τη μεγαλύτερη μείωση να παρουσιάζουν οι εταιρείες ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ.

-Διεύρυνση ζημιών για τον κλάδο μεταφορών-ναυτιλίας στα € 128,11 εκατ. με όλες τις εταιρείες να είναι ζημιογόνες.

- Ζημιές για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών από κέρδη € 233,9 εκατ. πριν από ένα έτος, λόγω κυρίως της κατακόρυφης πτώσης των κερδών του ΟΤΕ.

-Οι σημαντικές ζημιές στον κλάδο του Real Estate οφείλονται κυρίως σε επανεκτίμηση της αξίας κάποιων ακινήτων λόγω της δυσμενής κατάστασης που επικρατεί στην εν λόγω αγορά.

-Σημαντικές ζημιές για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως λόγω των ζημιών της Ατλάντικ. Ζημιές μικρότερης κλίμακας παρουσιάστηκαν και στο χονδρικό εμπόριο.

Όπως σημειώνει η Merit, υπήρξαν πάντως και κάποιοι κλάδοι που εξέπληξαν ευχάριστα όπως αυτός των βασικών μετάλλων, που είδε τις ζημιές που είχε καταγράψει το 2009 να συρρικνώνονται φέτος. Η θετική εξέλιξη του εξαμήνου για τον κλάδο απεικονίζεται κυρίως στα αποτελέσματα της Βιοχάλκο που επέστρεψε σε κέρδη από μεγάλες ζημιές πριν από ένα έτος.

Παράλληλα, και ο κλάδος των ορυκτών σημείωσε βελτίωση των αποτελεσμάτων του σε σχέση με τη αντίστοιχη περίοδο του 2009 με επίκεντρο τις εταιρείες S&B και Τιτάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα