Ανοδος του ευρώ

Παρασκευή, 03 Σεπτεμβρίου 2010 06:34

Δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο οδεύει να σημειώσει έναντι του δολαρίου το ευρώ πριν από την έκθεση στην Ευρώπη που προβλέπεται να δείξει αύξηση των λιανικών πωλήσεων για τρίτο μήνα, τονώνοντας τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων έναντι της στερλίνας εν μέσω εικασιών ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα επαναλάβει τα σχόλιά του ότι η ανάκαμψη της περιφέρειας βρίσκεται καθ’ οδόν. Το γιέν όδευε να κλείσει Τρίτη εβδομάδα ανόδου έναντι του δολαρίου πριν από την έκθεση στις ΗΠΑ για την ανεργία, περιορίζοντας τη ζήτηση το αμερικανικό νόμισμα.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2818 δολ. στις 10:33 π.μ. στο Τόκιο από 1,2825 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 84,37 ανά δολάριο από 84,28, έχοντας σημειώσει άνοδο 1% από τις 27 Αυγούστου. Το ευρώ αγοράστηκε στα 108,16 γιέν από 108,08 γιέν, και διαπραγματεύθηκε στις 83,19 πένες από 83,27 που ήταν χθες, όταν αναρριχήθηκε στα 83,48, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν 0,2% τον Ιούλιο.

Η οικονομία στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό από 1,4% έως 1,8% φέτος, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, περισσότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη από 0,7% έως 1,3%.

Μιλώντας μετά τη διατήρηση των επιτοκίων στο 1% χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Τρισέ, είπε ότι ο ρυθμός της οικονομικής ανάκαμψης είναι μετριοπαθής.

Το γιέν όδευε να κλείσει τέταρτη εβδομάδα με άνοδο έναντι του ευρώ εν μέσω ενδείξεων ότι η αμερικανική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει.

Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος περιορίστηκε μετά τη δήλωση του Ιχίρο Οζάουα, ο οποίος θα αναμετρηθεί αυτόν τον μήνα με τον πρωθυπουργό Ναότο Καν για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι η παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος για την αναχαίτιση της ανόδου είναι μία πιθανότητα.

Η Ιαπωνία είχε να επέμβει στις αγορές συναλλάγματος για πώληση του γιέν από το 2004 όταν το εθνικό της νόμισμα βρισκόταν γύρω στα 109 ανά δολάριο. Η Bank of Japan που δρα για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, πούλησε 14,8 τρισ. γιέν (175 δισ. δολ.) το πρώτο τρίμηνο του 2004, μετά από πωλήσεις ρεκόρ ύψους 20,4 τρισ. γιέν το 2003.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα