Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 05:30

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των ασιατικών μεταλλουργιών μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, για ένα πρόγραμμα στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω ανησυχιών ότι το ισχυρότερο γιέν θα βλάψει την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Η πρόταση του Ομπάμα ύψους 50 δισ. δολ. για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας περιλαμβάνει τη βελτίωση των αυτοκινητοδρόμων, των σιδηροδρομικών δικτύων και των συστημάτων εναέριας κυκλοφορίας.

Οι μετοχές της Posco, της τρίτης σε μέγεθος χαλυβουργίας στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 4,7% στη Σεούλ εν μέσω εικασιών ότι το σχέδιο του Ομπάμα θα τονώσει τη ζήτηση του ατσαλιού σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του στην Κίνα. Οι μετοχές της JFE Holdings Inc., της δεύτερης σε μέγεθος χαλυβουργίας της Ιαπωνίας, σημείωσαν άνοδο 4,1% στο Τόκιο. Απώλειες 1,2% σημείωσαν οι μετοχές της Nissan Motor Cο., ενώ οι μετοχές της Nintendo Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, υποχώρησαν 0,7% στην Οσάκα καθώς το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο χαμηλότερη του 0,1% φθάνοντας στις 121,95 μονάδες στις 10:49 π.μ. στο Τόκιο, με περίπου ισάριθμες μετοχές να σημειώνουν άνοδο όσες και πτώση. Ο περιφερειακός δείκτης έκανε ράλι 4,6% τις τέσσερις τελευταίες ημέρες εν μέσω αισιοδοξίας ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει να εισέλθει εκ νέου σε ύφεση.

Μεικτή ήταν η εικόνα των ιαπωνικών μετοχών, με τις μετοχές των χαλυβουργιών να σημειώνουν άνοδο, αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους των υλικών και τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να υποχωρούν, καθώς πτωτικά κινήθηκε το ευρώ.

Ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φθάνοντας στις 9.303,76 μονάδες στις 10:38 π.μ. στο Τόκιο μετά την υποχώρησή του νωρίτερα έως 0,8%. Ο Topix αναρριχήθηκε 0,2% φθάνοντας στις 840,59 μονάδες με περίπου τις ίδιες σε αριθμό μετοχές να σημειώνουν απώλειες με τι αντίστοιχες που σημείωναν κέρδη.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1% και ο Stoxx Europe 600 Index άνοδο 2,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα