Υποχωρεί το ευρώ

Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2010 06:21

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία εβδομάδα έναντι του δολαρίου και του γιέν σημείωσε το ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα δυσκολευτούν να αντλήσουν κεφάλαια, περιορίζοντας έτσι την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα με το οποίο συναλλάσσονται οι 16 χώρες-μέλη της Ε.Ε υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα μετά την ανακοίνωση της Association of German Banks ότι οι 10 τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank AG, ενδέχεται να χρειαστούν περίπου 105 δισ. ευρώ (134 δισ. δολ.) νέα κεφάλαια λόγω των νέων κανονισμών. Το γιέν ισχυροποιήθηκε για δεύτερη ημέρα έναντι του ευρώ καθώς οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι η Bank of Japan θα προηγηθεί ανακοινώνοντας την διοχέτευση νέων κεφαλαίων στην αγορά κατά το τέλος της σημερινής της σύσκεψης, τονώνοντας έτσι τη ζήτηση για το νόμισμα.

Το ευρώ υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στο 1,2813 δολ. στις 10:28 π.μ. στο Τόκιο από 1,2876 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 30 Αυγούστου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε στα 107,93 γιέν από 108,42 γιέν. Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 84,24 γιέν από 84,21 γιέν.

Τα πρόσφατα ευρωπαϊκά τεστ αντοχής των μεγάλων τραπεζών υποβάθμισαν την αξία κάποιων περιουσιακών τους στοιχείων, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, επικαλούμενο ανάλυση της εφημερίδας. Από τις 91 τράπεζες που υποβλήθηκαν σε τεστ αντοχής τον Ιούλιο οι 84 πέρασαν τις εξετάσεις.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι η Bank of Japan θα σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να καθυστερήσει την εφαρμογή περαιτέρω νομισματικών μέτρων τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών οι Bank of Japan θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,1%, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από το 2008. Την εβδομάδα που πέρασε σε έκτακτη συνεδρίασή της η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να επεκτείνει το πρόγραμμα δανεισμού των τραπεζών κατά 10 τρισ. γιέν (119 δισ. δολ.) στα 30 τρισ. γιέν για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα