Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές ωθώντας χαμηλότερα τον MSCI Asia Pacific Index για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι το ισχυρό γιέν θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας.
Οι μετοχές της Canon Inc., κατασκευάστριας ηλεκτρονικών ευρείας κατανάλωσης που εισπράττει πλέον του 80% των εσόδων της εκτός Ιαπωνίας, σημείωσαν απώλειες 2% στο Τόκιο. Απώλειες 2,7% σημείωσαν οι μετοχές της Honda Motor Co., της αυτοκινητοβιομηχανίας που πραγματοποιεί το 46% στη Βόρεια Αμερική. Τέλος οι μετοχές της BHP Billiton, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο, υποχώρησαν 1,3%, καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής.
Ο MSCI Asia Pacific Index βυθίστηκε 0,7% φθάνοντας στις 120,97 μονάδες στις 9:56 π.μ. στο Τόκιο, αυξάνοντας τις χθεσινές απώλειες τού 0,1%.
Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε 1,8%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index απώλεσε 0,3% και στη Νέα Ζηλανδία ο NZX 50 Index σημείωσε πτώση 0,4%.
Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index υποχώρησε 1,2% εν μέσω ανησυχιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης ενδέχεται να επιδεινωθεί μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών από την Wall Street Journal. Κάποιες από τις τράπεζες δεν έδωσαν ακριβή στοιχεία για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών μετά την ισχυροποίηση του γιέν έως τα 106,10 έναντι του ευρώ από 107,70 που ήταν κατά το χθεσινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο. Εναντι του δολαρίου, το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 83,68 από 84,10, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1995. Το ισχυρό γιέν περιορίζει την αξία των πωλήσεων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν τις μετατρέπουν στο τοπικό νόμισμα.
Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων φέτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 πιο σκληρών νομισμάτων του κόσμου καθώς οι επενδυτές έψαξαν για καταφύγιο, όπως δείχνουν οι δείκτες Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indices. Η άνοδος του γιέν έβαλε σε σκέψεις τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας για τη λήψη μέτρων καθώς η ανατίμηση του νομίσματος καθιστά τα γιαπωνέζικα προϊόντα πιο ακριβά.
Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής μετά την χθεσινή υποχώρηση του πετρελαίου κατά 0,7% στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησε από τις 31 Αυγούστου, εν μέσω εικασιών ότι η κρίση χρέους της Ευρώπης ενδέχεται να επιδεινωθεί. Στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, υποχώρησε 0,8%.