Προς τα υψηλότερα 15 ετών το γιέν

Εναντι του δολαρίου
Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 06:06
UPD:06:21

Προς τα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε το γιέν πριν από την δημοσιοποίηση του Μπεζ Βιβλίου της Federal Reserve, το οποίο ενδέχεται να αυξήσει τις ενδείξεις ότι η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ κλονίζεται.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ μετά την ιαπωνική έκθεση που έδειξε ότι το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, υπογραμμίζοντας την αξία του νομίσματος ως καταφύγιο σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ρεκόρ έναντι του ευρώ πριν από την έκθεση που προβλέπεται να δείξει στασιμότητα των γερμανικών εξαγωγών τον Ιούλιο, καταδεικνύοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να χάνει τη δυναμική της.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 83,63 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:48 π.μ. στο Τόκιο από 83,83 χθες στη Νέα Υόρκη, όπου ισχυροποιήθηκε στα 83,52, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 1995. Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 106,18 ανά ευρώ από 106,32, μετά την ανατίμησή του στα 106,04, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 25 Αυγούστου.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε στο 1,2845 ανά ευρώ από 1,2825 που ήταν χθες, όταν ισχυροποιήθηκε στο 1,2811, τα υψηλότερα επίπεδα από το λανσάρισμα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,2696 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,2682.

Σήμερα η Fed θα δώσει στη δημοσιότητα την έρευνά της για τις συνθήκες στις 12 περιοχές της, πριν τη σύσκεψη των μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο δείκτης ανεργίας θα πλησιάσει στη χώρα το 10% τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί αρκετά για να αυξήσει την απασχόληση.

Το ιαπωνικό πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος φθάνοντας στο 1,676 τρισ. γιέν (20 δισ. δολ.) τον Ιούλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι γερμανικές εξαγωγές παρέμειναν αμετάβλητες τον Ιούλιο μετά από αύξηση 3,7% τον Ιούνιο (αναθεωρημένα στοιχεία). Τις γερμανικές εξαγωγές θα ανακοινώσει σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Η άνοδος του γιέν περιορίστηκε μετά την δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών, Γιοσιχίκο Νόντα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει μέτρα για το νόμισμα, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης στις αγορές.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα σε τέσσερις εβδομάδες, πριν από την αυριανή έκθεση που προβλέπεται να δείξει αύξηση της απασχόλησης στη χώρα για έκτο μήνα, εντείνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα να αρχίσει ξανά την αύξηση των επιτοκίων. Χθες η Reserve Bank of Australia διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτο μήνα τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές η ανεργία στην Αυστραλία μειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο 5,2%.

Το δολάριο της Αυστραλίας διαπραγματεύθηκε στα 91,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 91,06 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την αναρρίχησή του στα 91,81 σεντς στις 6 Σεπτεμβρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Αυγούστου. Το νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 76,32 γιέν από 76,34 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα