Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά ζητεί το ΒΕΑ

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2010 13:31

Κυρίαρχο πρόβλημα προς άμεση αντιμετώπιση αναδεικνύεται για τη βιοτεχνία η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η ανάγκη ενίσχυσης του αναπτυξιακού πυλώνα, όπως αναφέρεται σε επιστολή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) προς τον Πρωθυπουργό και τα κόμματα εν όψει της ΔΕΘ.

Το ΒΕΑ προτείνει:

- Απλούστευση διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

- ¶μεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ με ιδιαίτερες δράσεις για τις μικρότερες επιχειρήσεις που θα ανταποκρίνονται ουσιαστικά στις ανάγκες τους.

- Δημιουργία και εξασφάλιση προϋποθέσεων λειτουργίας των προγραμμάτων π.χ. ΤΕΜΠΜΕ.

- Βελτίωση του βαθμού συνεργασίας των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να δεσμευθούν να διοχετεύουν την ρευστότητα που λαμβάνουν στην πραγματική οικονομία (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

- Δημιουργία μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο πραγματικών προοπτικών ανάπτυξης με την πλήρη διασύνδεση αυτού, με την νέα διοικητική δομή της χώρας, την εξασφάλιση της συνεργασίας των Τραπεζών και τον αποκλεισμό κάθε διαδικασίας που δημιουργεί εμπλοκές, καθυστερήσεις και εκτροπές από επιχειρηματικούς προγραμματισμούς.

- Δημιουργία ταμείου ανεργίας αυτοαπασχολούμενων

- Απελευθέρωσης κλειστών επαγγελμάτων και άρση στρεβλώσεων στις αγορές.

- ¶ρση αναβλητικότητας σε ουσιαστικά θέματα μεταξύ των οποίων το ΓΕΜΗ στα Επιμελητήρια.

Το ΒΕΑ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ανάγκη λειτουργίας απλού, σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα επιβραβεύει την νόμιμη και συνεπή επιχειρηματικότητα και θα τιμωρεί την ασυνέπεια και την φοροδιαφυγή, με παράλληλη ανάπτυξη αποτελεσματικότερων ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την άρση φορολογικής ασυλίας.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων αλλά και λανθασμένων πολιτικών. Χρειάζονται πολύ καλά μελετημένες και συντονισμένες πολιτικές και η παράλληλη καλλιέργεια της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων σε αυτές και αυτό επιτυγχάνεται όταν δεν δημιουργούνται παραδείγματα διακριτικής μεταχείρισης όταν αποδεικνύεται η δίκαιη κατανομή των βαρών και όταν οι πολιτικές και τα μέτρα οδηγούν στην πράξη στους επιδιωκόμενους στόχους.

Το ΒΕΑ σημειώνει ότι οι λύσεις ταμειακού χαρακτήρα και οι σκέψεις αύξησης εμμέσων φόρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη παγωμένη αγορά, αυξάνουν τον πληθωριστικό κίνδυνο με δυσβάσταχτες επιπτώσεις για τα εισοδήματα των καταναλωτών και την επιβίωση των επιχειρήσεων.

«Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και ακόμη περισσότερο η αντιμετώπιση των μεγάλων χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, απαιτεί περισσότερο από ποτέ, άμεση συνεννόηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων αλλά και αποτελεσματικές δράσεις για αλλαγή πορείας της χώρας ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη ύπαρξης Μνημονίου», καταλήγει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα