Η δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη παραμένει περιορισμένη, αναφέρει η Fitch Ratings στην τελευταία έκθεσή της για το χρέος των κρατών-μελών, επισημαίνοντας ότι ουσιαστικά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μόνο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Η δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το 2011, καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση για σημαντική ενδυνάμωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στην έκθεσή του, η οποία αξιολογεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής άποψη τα κράτη μέλη, τον αντίκτυπο της γήρανσης του πληθυσμού στις δημόσιες δαπάνες και τις προβλεπόμενες αλλαγές στην οικονομική πολιτική και στους θεσμούς της ευρωζώνης.
«Παρόλο που όλα τα κράτη-μέλη ανταποκρίνονται, σε διαφορετικό βαθμό, στην ανάγκη εφαρμογής μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων δημοσιονομικής εξυγίανσης, τα ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης περιορίζονται στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», δήλωσε ο Πολ Ρόουκινς, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος στο τμήμα αξιολόγησης κρατικού χρέους της Fitch.
«H εξαγγελία του μηχανισμού στήριξης και τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν σταθεροποιήσει το κλίμα στην αγορά, όπως επίσης και ο υψηλότερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στην αγορά παραμένει εύθραυστη, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημόσιων οικονομικών», πρόσθεσε.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η πλειονότητα των κρατών μελών είχαν καλύψει έως το τέλος Ιουνίου πάνω από το 50% των ακαθάριστων δανειακών τους αναγκών για το 2010, ενώ η Ελλάδα (BBB-/Negative Outlook), η Ιρλανδία (AA-/Stable Outlook), η Πορτογαλία (AA-/Negative Outlook) και η Ισπανία (AA+/Stable Outlook) το έκαναν πολύ νωρίτερα, έχοντας ικανοποιήσει τα δύο τρίτα έως και τα τρία τέταρτα των αναγκών τους.
Πηγή: Reuters