Δημοπρασία ΕΓΔ 26 εβδομάδων στις 14 Σεπτεμβρίου

Ξεκινούν οι μηνιαίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων
Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 11:33
UPD:11:44

Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου διάρκειας 26 εβδομάδων προχωράει στις 14 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στο πλαίσιο των σχεδίων του για μηνιαίες δημοπρασίες με σκοπό την καλύτερη διαχείριση των διαθεσίμων.

«Θα ξεκινήσουμε την επόμενη εβδομάδα τις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΟΔΔΗΧ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα ανακοινωθεί την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει δημοπρασίες ΕΓΔ, σε μηνιαία βάση αντί για τριμηνιαία, στοχεύοντας σε βελτίωση της διαχείρισης των διαθεσίμων. Όπως είχε δηλώσει στο Reuters στέλεχος του οργανισμού, ο σχεδιασμός είναι σύμφωνος με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεννόησης για την οικονομική πολιτική.

«Αντί να είμαστε απόντες και να επανερχόμαστε κάθε τρεις μήνες για να δανειστούμε... είναι καλύτερα να έχουμε πιο συχνή παρουσία», είχε πει, συμπληρώνοντας πως «τα ΕΓΔ είναι τώρα το βασικό χρηματοδοτικό μας εργαλείο».

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία δημοπρασία του Ιουλίου εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων τραπεζών για τα τρίμηνα έντοκα γραμμάτια, ωστόσο το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Το ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε ποσό ύψους 1,95 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,05% με την έκδοση των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας, που ήταν και η δεύτερη δόση μετά την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 5,7 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,85 φορές. Επίσης, δεκτές έγιναν συμπληρωματικές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 450 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα