Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές οδηγώντας τους δείκτες στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, μετά την υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου, γεγονός που τόνωσε την αισιοδοξία των εξαγωγέων για τις πωλήσεις τους εκτός χώρας, όπως της Toyota Motor Corp. και της Sony Corp.

«Το αδύναμο γιεν αμβλύνει τις προβλέψεις για τα έσοδα των εξαγωγέων», ανέφερε ο Marc Desmidt, ο οποίος κατέχει μετοχές της Toyota ανάμεσα στις υπόλοιπες αξίας 8,1 δισ. δολ. με την Merrill Lynch Investment Managers Co.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,6% φθάνοντας στις 8.911,92 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix κέρδιζε ποσοστό 1,5% φθάνοντας στις 871,77 μονάδες. Οι μετοχές των εξαγωγέων κινήθηκαν επίσης ανοδικά μετά τη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος στην Ιαπωνία τον Οκτώβριο, περισσότερο από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 0,3%, μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Λι Γιουνγκ-σαν, κίνηση η οποία αύξησε τις ανησυχίες ότι η ανάκαμψη στην οικονομία μπορεί να καθυστερήσει. Οι μετοχές της Hua Nan Financial Holdings Co. και άλλων τραπεζών σημείωναν απώλειες.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,5% με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Samsung Heavy Industries Co., μετά από δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι το τρίτο σε μέγεθος ναυπηγείο στον κόσμο ενδέχεται να καταβάλλει το πρώτο του μέρισμα σε έξι χρόνια. Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times κέρδιζε ποσοστό 0,2%.

Οι δείκτες στην Αυστραλία και το Χογκ Κογκ κινούντο πτωτικά, τη στιγμή που οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες σημείωναν κέρδη. Στη Μαλαισία και την Κίνα οι δείκτες εμφάνιζαν μικρή διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα