ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο για το έλλειμμα

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 17:02
UPD:18:20

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες. (Φωτογραφία αρχείου)

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας το 2010, γεγονός που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές το 2011 και να πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της αποτελούν ευκαιρία και όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ακόμη ότι η υστέρηση που υπήρξε στα έσοδα φέτος αντισταθμίστηκε από τη μεγαλύτερη μείωση στις δημόσιες δαπάνες, ενώ πρόσθεσε ότι η είσπραξη των εσόδων θα βελτιωθεί έως το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2011, σημείωσε ότι θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα, καθώς κάποια από τα μέτρα που ελήφθησαν φέτος θα έχουν επίδραση και τον επόμενο χρόνο, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί μέτρα που θα αποτελέσουν πρόσθετο βάρος για την ανάπτυξη, όπως η αύξηση του ΦΠΑ για μία σειρά αγαθών και υπηρεσιών από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Αν βρούμε και συμφωνήσουμε με την τρόικα καλά εναλλακτικά μέτρα, θα προχωρήσουμε με αυτά, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος δεν αλλάζει.

Απέκλεισε δε εκ νέου το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η επίπτωση των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει αισθητή στο τρίτο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σχεδιάζει την έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αυτό το μήνα, ενώ ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι πιθανό να αφορά τρίμηνη και εξάμηνη διάρκεια και όχι ετήσια.

Για την ύφεση, τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η μείωση του ΑΕΠ φέτος μπορεί να είναι μικρότερη από το 4%.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα