Μείωση του φόρου στα αδιανέμητα κέρδη

Εξαγγελίες Γ. Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ
Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010 20:34
UPD:12/09/2010 21:39

Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011, καθώς και δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κλείσουν οριστικά όλες τις ανέλεγκτες χρήσεις εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε έξι σημαντικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή του κράτους, η προστασία των ευάλωτων, η προώθηση των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, η πράσινη ανάπτυξη και η «επανάσταση» στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Προώθηση επενδύσεων

Σε ό,τι αφορά την προώθηση των επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Επενδύσεων με τους πιο διακεκριμένους επενδυτές και επιχειρηματίες του εξωτερικού. Όπως εξήγησε, στο Συμβούλιο θα συμμετάσχουν διευθύνοντες σύμβουλοι των καλύτερων εταιριών του κόσμου – για να συμβάλλουν στην χάραξη της νέας επενδυτικής πορείας μας και να μας δώσουν τη δικιά τους αξιοπιστία όταν μιλάμε στην επενδυτική κοινότητα.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ίδρυση μιας επιχείρησης σε ένα μόνο βήμα, σε μία μόνο ημέρα, στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, στη μείωση του κόστους που συνδέεται με τις συναλλαγές με το φορολογικό σύστημα, ενώ εξήγγειλε τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20% σε ένα χρόνο - από το 2011.

Προστασία ευάλωτων ομάδων

Σχετικά με την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Παναδρέου ανέφερε ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να κάνει «ό,τι καλύτερο ώστε να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμη και αυτό το χειμώνα».

Ανακοίνωσε επιπλέον ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα δημιουργηθεί μία νέα «κάρτα πολίτη», η οποία θα αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και με την οποία, όπως είπε, θα πραγματοποιείται πλήθος συναλλαγών με τη δημόσια διοίκηση χωρίς να απαιτείται άλλο έγγραφο.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα προγράμματα του ΟΑΕΔ και μάλιστα σε κίνητρα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας, καθώς στην προστασία 300.000-500.000 εργαζομένων στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Προαναγγείλε επίσης ότι στο προσεχές τετράμηνο όλοι οι άνεργοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Αναφέρθηκε και στην ενίσχυση της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, με το ολοήμερο σχολείο, με την αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, σημειώνοντας ότι ήδη από το Σεπτέμβριο ξεκινούν 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς επεσήμανε ότι διπλασιάστηκε το 2010 το ποσό που διατίθεται για την αύξηση των θέσεων και μέχρι το 2013 θα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 100.000 μητέρες.

Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε και την κατάρτιση Κοινωνικού Χάρτη Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ο οποίος, όπως διευκρίνισε, θα εγγυάται την ισότητα δικαιωμάτων για όλους και τα ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα που θα επιτρέπουν και μια αξιοπρεπή ζωή αλλά και μια δημιουργική συμμετοχή του πολίτη.

Πάταξη φοροδιαφυγής - διαφθοράς

Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο αξιοποιεί κάθε διαθέσιμη οικονομική πληροφορία σε διασταυρώσεις που αξιοποιούνται σε φορολογικούς ελέγχους. Τόνισε ακόμη ότι για πρώτη φορά το φορολογικό σύστημα χτύπησε την πόρτα σε επαγγελματίες με περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που δήλωναν μισθούς πείνας και χρωστούσαν στο δημόσιο απλήρωτους φόρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση τραβάει οριστικά μια γραμμή με το παρελθόν, όχι για παραγραφή, αλλά για απελευθέρωση του επιχειρηματία από το παρελθόν, αλλά και των φορολογικών μηχανισμών από τις ανέλεγκτες χρήσεις. Όπως είπε, θα δοθεί η δυνατότητα να κλείσουν όλες οι ανέλεγκτες χρήσεις, καθώς και όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, με ένα νέο πλαίσιο θεσμικό που αίρει τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσω φοροαποφυγής, που δίνει τέλος στις ατέρμονες αναβολές στα δικαστήρια, που τιμωρεί παραδειγματικά τη φοροδιαφυγή ως ποινικό αδίκημα.

Αλλαγές στο κράτος

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο κράτος, ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Καλλικράτη, τονίζοντας ότι έπρεπε να τελειώνουμε με το υπερτροφικό, συγκεντρωτικό κράτος αλλά και τη χωρίς έλεγχο και λογοδοσία αυτοδιοίκηση.

«ΓιΆ αυτό», συνέχισε, «νομοθετήσαμε τη ''Διαύγεια''. Για να ξέρει ο πολίτης που ξοδεύονται τα χρήματά του. Για να λογοδοτεί η εξουσία στην κοινωνία. ΓιΆ αυτό βάλαμε το ΑΣΕΠ παντού. Για να σταματήσει η αθλιότητα των πελατειακών προσλήψεων. ΓιΆ αυτό προχωρήσαμε στη χωρίς εξαιρέσεις αξιοκρατία στις προαγωγές στο δημόσιο».

Δεσμεύτηκε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει με την ίδια βούληση και το ίδιο πάθος, με έναν νέο εκλογικό νόμο που κόβει τον ομφάλιο λώρο πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και κάνει τον πολιτικό υπόλογο μόνο στους πολίτες - σε κανέναν άλλον, αλλά και με βαθιές τομές στο δημόσιο, με ένα νέο δίκαιο σύστημα εξέλιξης, κινητικότητας, αποδοχών, αξιολόγησης.

Πράσινη ανάπτυξη

Στο κομμάτι της πράσινης ανάπτυξης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το συνολικό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων της κυβέρνησης «διασφαλίζει:

· Την προσέλκυση και την πραγματοποίηση αναπτυξιακών επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών με συνολικό προϋπολογισμό 44,44 δισ. ευρώ έως το 2015.

· Τη δημιουργία άνω των 210.000 νέων θέσεων εργασίας εκ των οποίων 27.000 αφορούν σε προσωπικό μόνιμης απασχόλησης.

· Την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε μερικούς από τους σημαντικότερους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο κλάδος των κατασκευών, των εγκαταστάσεων και παραγωγής εξοπλισμού, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των υπηρεσιών και μελετών παντός τύπου καθώς και του τομέα της επικοινωνίας.

· Τη μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας μέσω της δημιουργίας νέων κλάδων, νέων ειδικοτήτων και νέων προϊόντων.

· Και την αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, ώστε να μπορούν οι Έλληνες νέοι να βρίσκουν δουλειά με προοπτική στην πατρίδα μας και να μη χρειάζεται να ξενιτευτούν στο εξωτερικό».

Εκπαιδευτικό σύστημα

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2011 «χρονιά των αλλαγών στην παιδεία» και επεσήμανε ότι το πρώτο βήμα είναι να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα έχει όλο το διδακτικό υλικό στο διαδίκτυο - διδακτικά βιβλία και εγχειρίδια, μαθήματα, σημειώσεις, διαλέξεις και το δεύτερο βήμα το άνοιγμα του σχολείου και του Πανεπιστημίου στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Όλα αυτά, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, θέλουν ανατροπές. Οι ανατροπές αυτές, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι «αυτονομία και αυτοδιοίκητο των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, νέο μοντέλο διοίκησης με τη συμμετοχή της περιφέρειας και της κοινωνίας, με εισαγωγή σε σχολή αντί του τμήματος, με εσωτερικό σύστημα Αξιολόγησης, με άνοιγμα σε προγράμματα που βοηθούν τη Διεθνοποίηση και τη εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων, με τα ΤΕΙ μοχλό ανάπτυξης σε κάθε περιοχή, με μια νέα σχέση των Πανεπιστημίων με τα κάθε μορφής ερευνητικά κέντρα αλλά και τις επιχειρήσεις της Χώρας, και νέες κατευθύνσεις στο χώρο της έρευνας συνολικά, ώστε να αξιοποιείται το ελληνικό μυαλό».

Προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε ακόμη τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους, στις οποίες περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των φορτηγών, το άνοιγμα όλων των άλλων κλειστών επαγγελμάτων, το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και σχέδια για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας όλων των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, νέο πλαίσιο για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η εξειδίκευση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος.

¶λλες προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής στο δημόσιο, το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων και ολοκλήρωση των διπλογραφικών, η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου, η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, το νέο σχέδιο για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Mήνυμα συλλογικής προσπάθειας

Έστειλε ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας και συλλογικής προσπάθειας για την αναμόρφωση της χώρας. «Η μάχη που δίνουμε είναι για την επιβίωση της Ελλάδας. Η μάχη δεν είναι μάχη που θα κερδίσει ή θα χάσει ο πρωθυπουργός ή η κυβέρνησή του. Αυτή την μάχη ή θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μαζί, θα τα καταφέρουμε. Μαζί θα αναμορφώσουμε την Ελλάδα. Η πρόκληση δεν είναι κομματική. Είναι πατριωτική».

Αναφερόμενος στους 11 μήνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός είπε ότι απέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας και παρατήρησε: «Καταβάλαμε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια. Δώσαμε ένα σκληρό, καθημερινό, αδυσώπητο αγώνα για να σώσουμε την πατρίδα μας από αυτό που μόλις πριν από λίγους μήνες όλοι θεωρούσαν δεδομένο.Τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Το θέμα δεν ήταν το «αν», αλλά το «πότε». Κι όμως. Με αγώνα όλων των Ελλήνων, με σκληρή προσπάθεια, με κόπο, με θυσίες, καταφέραμε να αποτρέψουμε αυτό που και εντός και εκτός της χώρας θεωρούσαν αναπόφευκτο».

Τόνισε επίσης ότι ο ελληνικός λαός «είναι ο μόνος που αξίζει με το παραπάνω» τα εγκωμιαστικά σχόλια που διατυπώνονται τον τελευταίο καιρό για τη χώρα.

«Όπως μαζί καταφέραμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη χρεοκοπία, έτσι πιστεύω βαθιά, ότι θα πετύχουμε να αλλάξουμε οριστικά, να αναμορφώσουμε την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι δίνει μάχη «χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι αυτό που καθηλώνει την Ελλάδα είναι η νοοτροπία του «δεν γίνεται», βάσει της οποίας «χτίσαμε έναν κόσμο γραφειοκρατίας και εξουσιολαγνίας». Όπως είπε, είναι καιρός «το “δεν γίνεται” να το κάνουμε... “ναι, γίνεται”».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα