Υποχωρεί το γιέν

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010 06:40

Πτωτικά έναντι των κυριότερων νομισμάτων του κόσμου κινήθηκε το γιέν και το δολάριο υποχώρησε, μετά τις κινεζικές εκθέσεις που έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τα μέγιστα σε τρεις μήνες και οι λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων περιορίζοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε για τέταρτη μέρα έναντι του δολαρίου της Αυστραλίας και υποχώρησε τα μέγιστα σε μία εβδομάδα έναντι του ευρώ καθώς κινεζικά στοιχεία έδειξαν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη αποκτά δυναμική. Το ευρώ περιόρισε τη διήμερη πτώση του έναντι του δολαρίου μετά την προθεσμία στις τράπεζες έως οκτώ χρόνια γι αύξηση του κεφαλαίου τους προκειμένου να αποφύγουν μελλοντική οικονομική κρίση.

Το γιέν υποχώρησε στα 107,61 ανά ευρώ στις 11:14 π.μ. στο Τόκιο από 106,72 που ήταν την εβδομάδα που πέρασε στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να σημειώσει τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από την 1η Σεπτεμβρίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε 0,5% φθάνοντας στα 78,33 ανά δολάριο Αυστραλίας, και απώλεσε 1,1% στα 13,72 έναντι της νορβηγικής κορώνας. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 84,17 ανά δολάριο από 84,15. Το ευρώ ισχυροποιήθηκε στο 1,2785 από 1,2679.

Τα ασιατικά νομίσματα όπως και το ουόν της Νότιας Κορέας σημείωσαν άνοδο καθώς ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific και ο Nikkei 225 αναρριχήθηκαν 1%. Το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 1.162,88 ανά δολάριο.

Αύξηση 13,9% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε στις 11 Σεπτεμβρίου η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Πεκίνο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 18,4% τον Αύγουστο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 3,5%, τα μέγιστα σε 22 μήνες.

Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι οι νέοι κανονισμοί από την Basel Committee on Banking Supervision θα δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες άφθονο χρόνο να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης το γιέν πριν από την αυριανή εκλογή του αρχηγού του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας έναντι των αντίστοιχων ιαπωνικών αυξήθηκε στο 1,69% σήμερα από 1,64% που ήταν στις 10 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα