Υπό πίεση παραμένει το ευρώ

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2002 12:39
UPD:13:12

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ σημείο των τελευταίων τριών εβδομάδων υποχώρησε κατά τις σημερινές συναλλαγές, στην αγορά του Λονδίνου, το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στια 99,5 σεντς, από 99,74 σεντς αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ νωρίς το πρωί υποχώρησε μέχρι τα 99,46 σεντς.

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται κυρίως στις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών για τα στοιχεία που θα δοθούν αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, αύριο στις 15:30 θα ανακοινωθούν τα οριστικά στοιχεία για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, το οποίο -σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών- αυξήθηκε κατά 3,8%, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για αύξηση 3,1%.

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board για το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε στις 85 μονάδες από 79,4 μονάδες τον Οκτώβριο.

Από την άλλη πλευρά, δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo σημείωσε νέα πτώση το Νοέμβριο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος).

«Εάν εξετάσει κάποιος τα υπάρχοντα στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι ανοίγονται καλύτερες προοπτικές για το δολάριο. Οι ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έχουν μειωθεί, τα σχόλια από αξιωματούχους της Φέντεραλ Ριζέρβ είναι καθησυχαστικά, οι μετοχές έχουν καλύψει μέρος των ζημιών τους, όλα αυτά στηρίζουν το δολάριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαρκ Χένρι της GNI.

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχοι της Fed διαβεβαίωσαν το κοινό ότι ακόμη και στην περίπτωση που το βασικό επιτόκιο της τράπεζας μειωθεί και φθάσει σε μηδενική βάση, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλοί τρόποι για την τόνωση της οικονομίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/11/25/262404.htm .

Παράλληλα, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Πολ Ο' Νιλ, με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών οικονομικού συνεδρίου στο Νέο Δελχί δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την αναπτυξιακή τους τροχιά αλλά και το ρόλο τους ως ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει κατά μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης 3% ετησίως στο πρώτο εννεάμηνο του οικονομικού έτους 2002 και πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να αποτελεί «ανοικτό ζήτημα» η επίδοση της αμερικανικής οικονομίας στο δ' τρίμηνο του 2002.

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, παράγοντες της αγοράς προβλέπουν πως η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου θα διαπραγματεύεται μεταξύ των 99,20 σεντς και του 1,0170 δολαρίων, ενώ η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του ιαπωνικού αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 121,50 και 123,75 γιεν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα