Ισχυροποίηση του γιέν

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 06:02
REUTERS/YURIKO NAKAO

Στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι του δολαρίου αναρριχήθηκε το γιέν εν μέσω εικασιών ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν θα υπερισχύσει σήμερα του αντιπάλου του Ιχίρο Οζάουα για την ηγεσία του κόμματος, περιορίζοντας έτσι την πιθανότητα της παρέμβασης από την κυβέρνηση για να υποχωρήσει το νόμισμα.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε επίσης έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων του κόσμου καθώς πτωτικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές, τονώνοντας τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο. Η βρετανική λίρα υποχώρησε έναντι του αμερικανικού δολαρίου μετά την μείωση του δείκτη κατοικιών στη Βρετανία στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2009.

Το ιαπωνικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 83,44 ανά δολάριο στις 11:03 π.μ. στο Τόκιο από 83,71 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, μετά την ισχυροποίησή του νωρίτερα στα 83,25, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 1995. Το γιέν αναρριχήθηκε στα 107,39 ανά ευρώ από 107,83. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,2872 δολ. από 1,2883. Η στερλίνα υποχώρησε 0,2% στο 1,5405.

Φέτος το γιέν έχει ισχυροποιηθεί έναντι όλων των νομισμάτων των 10 αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Η άνοδός του ώθησε σε σκέψεις για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μειωθεί η ανατίμησή του η οποία καθιστά τις ιαπωνικές εξαγωγές πιο ακριβές.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες καθώς η μείωση των λιανικών πωλήσεων αύξησε τις προοπτικές για τη διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητη από την κεντρική τράπεζα αυτήν την εβδομάδα. Το νόμισμα υποχώρησε 0,6% φθάνοντας στα 72,96 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Εναντι του γιέν υποχώρησε 1% στα 60,84 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα