Σημαντική άνοδος του αργού

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 05:46
A- A A+

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός διαπραγματεύθηκε το πετρέλαιο καθώς η πρόβλεψη για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, σηματοδότησαν ότι η ζήτηση ενδέχεται να επιταχυνθεί.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1% μετά την πρόβλεψη της Κομισιόν ότι η οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να αναπτυχθεί σχεδόν με τον διπλάσιο ρυθμό της προηγούμενης πρόβλεψης. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του καυσίμου μετά την ανακοίνωση στις 11 Σεπτεμβρίου ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκαν 13,9% τον Αύγουστο από το προηγούμενο έτος. Τα αποθέματα του αργού στις ΗΠΑ – σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών – μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα την εβδομάδα που πέρασε.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 77,20 δολ. το βαρέλι, ένα σεντ υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:37 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 74% φθάνοντας στα 77,19 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 11 Αυγούστου. Φέτος οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει 2,7%.

Το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα 1,7% φέτος έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 0,9% λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης τον Μάϊο ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν.

Στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 3% στις 10 Σεπτεμβρίου, τα μέγιστα σε έξι εβδομάδες, μετά το κλείσιμο αγωγού της Enbridge Energy Partners LΡ, που περιόρισε τις προμήθειες στις ΗΠΑ.

Χθες η Goldman Sachs Group Inc. προέβλεψε ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα κυμανθούν από 85 δολ. έως 95 δολ. το βαρέλι το υπόλοιπο του έτους καθώς μειώνονται τα αποθέματα.

Το μπρεντ για παράδοση Οκτωβρίου διαπραγματεύθηκε στα 79,18 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες το καύσιμο σημείωσε άνοδο 1,1% φθάνοντας στα 79,03 δολ. το βαρέλι.

Προτεινόμενα για εσάς