Νέα πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στον τομέα ΤΠΕ

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010 14:14

Συνεχίστηκε το β’ τρίμηνο 2010 η πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς υποχώρησε στις 68,3 μονάδες από 71,5 το προηγούμενο τρίμηνο.

Η επιδείνωση οφείλεται στην καθολική υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ και τη διάχυτη απαισιοδοξία που κυριαρχεί στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ, ο Δείκτης συνεχίζει να σημειώνει ιστορικά τη χαμηλότερη επίδοση για τρίτο συνεχές τρίμηνο.

Αναλυτικά:

• Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ σημειώνεται άνοδος, μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης.

• Στο Λιανικό Εμπόριο εμφανίζονται έντονα πτωτικές τάσεις και η απαισιοδοξία ενισχύεται.

• Στη Βιομηχανία ΤΠΕ υπάρχει μικρή βελτίωση των προσδοκιών.

• Η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Ο τομέας ΤΠΕ δεν διαφοροποιείται από τη γενική εικόνα της οικονομίας, καθώς στους περισσότερους κλάδους οι επιχειρηματικές προσδοκίες στην Ελλάδα είναι δυσμενείς και επιδεινώνονται διαρκώς (πηγή: ΙΟΒΕ).

Τα νέα φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα εντείνουν την απαισιοδοξία και απαιτείται χρόνος προσαρμογής στις νέες συνθήκες ώσπου να εξαλειφθούν οι ανασφάλειες που έχουν δημιουργηθεί όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα νέα εργασιακά δεδομένα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη μετά από δύο τρίμηνα συνεχούς ανόδου διαφαίνονται τάσεις σταθεροποίησης.

Τα στοιχεία που προκύπτουν για το β’ τρίμηνο του ‘10 από τη μέτρηση και ανάλυση των επιμέρους δεικτών επιχειρηματικών προσδοκιών ανά τομέα, έχουν ως εξής:

Νότα αισιοδοξίας στις προσδοκίες των Υπηρεσιών ΤΠΕ

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ το β’ τρίμηνο ‘10 σημειώνει ελαφρά άνοδο, μετά από έξι μήνες, και διαμορφώνεται στις 73,5 μονάδες από 69,8 που ήταν το α’ τρίμηνο. Αν και διαφαίνεται μικρή βελτίωση των προσδοκιών, ο δείκτης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η βελτίωση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οφείλεται στις θετικές εκτιμήσεις που εκδηλώθηκαν για την τρέχουσα ζήτηση. Η τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης σταθεροποιούνται στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός ότι το αρνητικό κλίμα στις Υπηρεσίες ΤΠΕ παρουσιάζει τάσεις ανάκαμψης διαμορφώνει επίδοση, η οποία φτάνει στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το σύνολο του τομέα των Υπηρεσιών, όπου συνεχίζεται η πτωτική του πορεία. Υπενθυμίζουμε ότι οι προσδοκίες των επιχειρήσεων στις υπηρεσίες του τομέα ΤΠΕ ήταν για τρία συνεχή χρόνια σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές των υπολοίπων κλάδων στις Υπηρεσίες, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει το τελευταίο εξάμηνο.

Υποχώρηση των προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ παρουσιάζει σημαντική μείωση και διαμορφώνεται στις 68,2 μονάδες το β΄ τρίμηνο ΄10, από τις 78,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο.

Έντονη δυσαρέσκεια κυριαρχεί στο Λιανεμπόριο ΤΠΕ με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι μειώθηκαν οι πωλήσεις τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες ενισχύονται.

Ο δείκτης του Λιανικού Εμπορίου ΤΠΕ συνεχίζει να βρίσκεται κατ’ ελάχιστον υψηλότερα από το σύνολο του λιανεμπορίου, το οποίο συνεχίζει την καθοδική του πορεία.

Οριακή άνοδος των επιχειρηματικών προσδοκιών στον τομέα της Βιομηχανίας ΤΠΕ

Η πτωτική πορεία των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ φαίνεται να ανακόπτεται με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 63 μονάδες το β΄ τρίμηνο ΄10, σημειώνοντας άνοδο 5 μονάδων εάν και παραμένει ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη Βιομηχανία ΤΠΕ οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες έρχονται να υπερκαλύψουν τη συνεχή μείωση της ζήτησης και του μεγάλου όγκου των αποθεμάτων.

Στο σύνολο της Βιομηχανίας, καταγράφεται επίσης οριακή άνοδος των προσδοκιών, συνεχίζοντας να βρίσκεται σε πιο υψηλά επίπεδα από τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών των επιχειρήσεων ΤΠΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα